В Україні скасували позаконкурсний вступ до вишів: хто матиме право на пільги?

Джерело: Твоє місто
  1. Новина відноситься до:

В Україні скасували позаконкурсний вступ до ВНЗ, привівши таким чином норму ЗУ «Про вищу освіту"» у відповідність до норми Конституції: «громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі», пише Твоє місто.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написала перший заступник міністра освіти й науки Інна Совсун, підкресливши, що таке рішення є важливим для реформування освіти в Україні, хоч воно й не набуло великого резонансу та розголосу в суспільстві. 

«А хтось помітив, що було скасовано позаконкурсний вступ? Серед іншого, внесено зміни до Закону «Про вищу освіту», і речення про позаконкурсний вступ змінено на пряму цитату з Конституції: «Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі» (Так, це напряму написано у Конституції. Ні, я не знаю, чому на цю статтю ніхто не зважав, коли надавалось право позаконкурсного вступу різним категоріям)», – написала Інна Совсун.

За її словами, чинною залишається лише своєрідна пільга для сиріт – вони навчаються безкоштовно, навіть якщо вступили на контракт. 

«Безперечно, є категорії, котрі потребують додаткової підтримки від держави, але вступ поза конкурсом – це не коректна форма пільги. Ніхто ж не хоче іти до лікаря, який вступив до університету, через те, що мав пільгу, а не через те, що добре знав хімію і біологію», – пояснила вона.

Після того, як в коментарях користувачі фейсбук-спільноти почали обговорювати доцільність пільг для осіб з особливими потребами, Інна Совсун оновила свій допис:  «Інваліди потребують захисту, але нормального, такого, що відповідає їх потребам. Дати право на вступ поза конкурсом людині, яка не може сама пересуватись і їздить на візочку, але при цьому не забезпечити доступність приміщень університету для маломобільних громадян – то кому така пільга треба?... або ж для людей з поганим слухом і зором – їм не вступ поза конкурсом треба, а адаптовані для їх потреб програми і умови навчання».

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі