Шацьким озерам загрожує зникнення

Джерело: Громадське. Волинь
  1. Новина відноситься до:

Жителі Шацького району, екологи та місцева влада нарікають на те, що з кожним роком рівень води у Шацьких озерах стає нижчим.

Як вважають експерти, основна проблема полягає у розробці Хотиславського кар’єру, який загрожує не лише обмілінню Шацьких озер, а й їх зникненню, повідомляє «Громадське. Волинь».

«Цей кар’єр знаходиться недалеко від Шацьких озер. До озера Пісочного по прямій – 16 кілометрів, а до озера Світязя – 21 кілометр. На сьогоднішній день заглиблення на видобування кварцового піску пішло на глибину 15 метрів і більше. Відкачка води іде більше десяти тисяч кубів за добу. На території кар’єру збудовано два заводи, які готові до інтенсивної роботи», – зазначив директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко.

Посадовець заявив, що найбільша небезпека виникне тоді, коли розробники дійдуть до покладів білої глини мергелю. Це сприятиме утворенню депресивної воронки, у яку буде стягуватися вода з усього Західного Полісся. За таких умов виникне висока ймовірність того, що малі озера Шацького комплексу зникнуть, а Світязь обміліє і втратить більшу частину свого плеса.

Вирішення цієї проблеми потребує негайного дієвого реагування керівних владних органів України та Білорусі. Проте жодних дієвих рішень так і не приймають, а загроза екологічної катастрофи на Волині зростає.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі