Опалювальний сезон на Волині під загрозою зриву

Джерело: ПАТ «Волиньгаз»
  1. Новина відноситься до:

Кошти, які сплачують споживачі за природний газ, перестали надходити на рахунки ПАТ «Волиньгаз». Це означає, що ресурсу на виконання обов’язкових робіт, аварійних викликів та виплату заробітної плати газовикам немає.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) рядом ініціатив призвела до колапсу у газовій галузі, повідомляє прес-служба «Волиньгазу».

З 1 липня цього року гроші, що надходять від споживачів як оплата за газ, акумулюються на спеціальних рахунках Ощадбанку. Так, упродовж липня на рахунках державного банку було заблоковано 35 мільйонів гривень, які сплатили волиняни за газ.

Натомість підприємства, які безпосередньо здійснюють транспортування (ПАТ «Волиньгаз») і постачання природного газу (ТОВ «Волиньгаз збут»), коштів не отримують. Через відсутність ресурсів неможливо виконати необхідні роботи щодо підготовки газових мереж області до опалювального сезону. 

«На сьогодні ми змушені призупинити роботи з ремонтів мереж, оснащення їх сучасним обладнанням, бо під загрозою навіть робота аварійної служби газу «104», автомобілі якої невдовзі не буде чим заправляти.  Крім того, на підприємстві зростає соціальна напруга, адже грядуть проблеми з виплатою зарплати. Ми вперше за роки незалежності не в змозі гарантувати споживачам безперебійного газопостачання», - прокоментував ситуацію голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя

Керівництво ПАТ «Волиньгаз» стверджує, що криза в галузі та важкий фінансовий стан підприємства зокрема були створені штучно, а саме через низку рішень НКРЕКП. Так, упродовж 2014-2015 років діяли тарифи на транспортування і постачання газу, які не покривали фактичних затрат підприємства на здійснення цих послуг. Також в тарифах, затверджених НКРЕКП, встановлений рівень технологічних втрат, що не відповідає реальним показникам. Це створює у підприємства штучні борги за газ, ресурс на покриття яких відсутній.

Крім того, КМУ без будь-якого обґрунтування зменшив норми споживання газу до рівня, нижче реального споживання. Цим самим, на підприємство був покладений додатковий фінансовий тягар.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі