Закон про поліцію вступить у дію сьомого листопада

Джерело: Укрінформ
  1. Новина відноситься до:

Закон про Національну поліцію опублікували у газеті «Голос України», він набуде чинності за три місяці, тобто сьомого листопада.

Закон визначає Національну поліцію як «орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку», повідомляє Укрінформ.

У складі поліції функціонують: кримінальна поліція; патрульна поліція; органи досудового розслідування; поліція охорони; спеціальна поліція; поліція особливого призначення.

Керівник Національної поліції призначається на посаду і звільняється з посади Кабінетом Міністрів за поданням прем'єра відповідно до пропозицій глави МВС. Прийом нових поліцейських буде здійснюватися через конкурс.

Територіальні органи поліції, які утворює, ліквідовує та реорганізовує Кабмін за поданням глави МВС, мають бути в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах і містах.

«Поліцейським є громадянин України, який дав присягу поліцейського, проходить службу на відповідних посадах в поліції і якому присвоєно спеціальне звання поліції. Поліцейський має службове посвідчення та жетон з індивідуальним особистим номером. Зразки та порядок видачі службових посвідчень і особистих номерних жетонів затверджує міністр внутрішніх справ України», - йдеться в документі.

Зазначається, що діяльність поліції здійснюється в тісній співпраці та взаємодії з населенням, територіальними громадами та громадськими об'єднаннями на засадах партнерства і спрямована на задоволення їхніх потреб.

У законі прописано, що рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції.

Обмеження прав і свобод людини допускається виключно на підставах та в порядку, визначених Конституцією і законами України, за нагальної необхідності і в обсязі, необхідному для виконання завдань.

«Поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження... У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками», - йдеться у законі.

Для виконання своїх повноважень поліцейські можуть використовувати такі спеціальні засоби: гумові та пластикові кийки; електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії; засоби обмеження рухомості (кайданки, сітки для зв'язування тощо); засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії; засоби примусової зупинки транспорту; спеціальні маркувальні та фарбувальні засоби; службові собаки та службові коні; пристрої, гранати та боєприпаси світлозвукової дії; засоби акустичного та мікрохвильового впливу; пристрої, гранати, боєприпаси та малогабаритні підривні пристрої для руйнування перешкод і примусового відчинення приміщень; пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; засоби, споряджені безпечними димоутворюючими препаратами; водомети, бронемашини та інші спеціальні транспортні засоби.

Крім того зазначається, що поліція у своїй діяльності є незалежною від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об'єднань: «Поліцейським заборонено висловлювати особисте ставлення до діяльності політичних партій під час виконання службових повноважень, а також використовувати службові повноваження у політичних цілях».

Згідно із документом, «поліцейські можуть направлятися до міжнародних організацій, іноземних держав як представники поліції з метою забезпечення координації співробітництва з питань, що належать до повноважень поліції». Крім того, вони можуть залучатися до участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Служба в поліції є державною службою особливого характеру. Час проходження служби зараховується до страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Звільнити поліцейського можуть: у зв'язку із закінченням строку контракту; через хворобу; за віком; через скорочення штату; за службову невідповідність; у зв'язку із дисциплінарним стягненням у вигляді звільнення; через перехід на іншу роботу; у зв'язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі; за рішенням суду щодо притягнення до відповідальності за корупцію, або кримінальне правопорушення; у зв'язку з набуттям громадянства або підданства іншої держави.

Нагадаємо, закон про Національну поліцію Президент України Петро Порошенко підписав 4 серпня.

У Луцьку набір у патрульну поліцію розпочався 3 серпня. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі