Окремий музей для волинського човна-рекордсмена

  1. Новина відноситься до:

У Маневичах може з’явитися музей одного експоната для найбільшого човна в Україні, який знайшли у річці Стир влітку 2015 року.

Наприкінці серпня у річці Стир поблизу села Старосілля Маневицького району рибалки виявили дивну річ. Як з’ясувалося згодом, це 12-метровий човен-довбанка, найбільший в Україні. Для того щоб вийняти на поверхню судно, довелося замовляти рачка, застосовувати помпу і кран.

Підняття човна з води у серпні у Старосіллі Маневицького району

Човен виготовлений із цільного дерева. На його борту може поміститися 10 осіб. Аналізуючи особливості його будови, науковці припускають, що судно мало кермо, могло розвивати велику швидкість, а для того, щоб вирушити у зворотному напрямку, команді човна достатньо було пересісти обличчями в інший бік.

Структура деревини довбанки​

Загалом він добре зберігся, однак через надмірну увагу людей, які хотіли сфотографуватися у ньому, поглибилася тріщина. На дні човна під шаром глини, піску й намулу виявився один цікавий залізний предмет – на ньому тавра, що дуже схожі на герби князів Острозьких.

Зараз човен зберігається у Маневичах, його вже обробили спеціальним розчином, який консервує стару деревину. Проте в подальшому треба буде постійно підтримувати консервацію і зберігати пам’ятку у відповідних кліматичних умовах.

Покриття човна спецрозчином для консервації​

У Маневицькому історико-краєзнавчому музеї 16 грудня відбулася прес-конференція, де представили результати радіовуглецевого аналізу. Цим методом науковці визначили вік човна. Як розповів директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, датування проводили у Київській радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища. За даними науковців, човен-довбанка датується 1350 роком. Як припускає директор ДП «Волинські старожитності» археолог Олексій Златогорський, це було торгове судно.

Для човна-рекордсмена планують спорудити окремий музей. Уже навіть є передпроектна пропозиція з назвою «Поліський моноксил». Її виконали у Майстерні музейних експозицій Олександра Антонця. Це творчий колектив, який працює над дизайном музейних експозицій та проектуванням музейних комплексів. Майстерня має багаторічний досвід співпраці з багатьма музеями в Україні. Ділянку для майбутнього можливого музею вибрали на краю міста поряд із трасою. За словами Олександра Антонця, ідея дизайну полягає у застосуванні дерев’яних балок в інтер’єрі. Він вважає це «діалогом століть» через деревину. Сам музей виконаний у вигляді хреста в плані з похилими стінами і пропонованими сонячними батареями на них. У центрі приміщення – човен з можливістю огляду його із балконів.

Ескізна пропозиція музею для човна-знахідки

Пропозиція ще не є проектом, а лише ескізним варіантом того, яким може бути музей. Після того як автори отримають конкретні умови проектування будівлі, можна буде виконати реальний проект. Припускають, що у пропонованому варіанті вартість будівництва сягне 5-6 мільйонів гривень. Як зазначив директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, хочуть залучати іноземні кошти. Крім того, допомогти обіцяє і місцева влада. Голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк заявив, що можуть навіть покрити повністю витрати на будівництво музею.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі