«Міст»: романтичний і чуттєвий детектив

  1. Новина відноситься до:

«Міст» (швед. «Bron», дан. «Broen») – шведсько-данський детективний телесеріал, знятий спільно данською корпорацією «Danmarks Radio» та шведським телебаченням «Sveriges Television».

Режисер: Ханс Розенфельдт.

Сценарій: Бйорн Штейн.

Актори: Софія Хелін (Сага Норен), Кім Бодніа (Мартін Роде).

 

Сага Норен, детектив відділу вбивств поліції шведського Мальме та Мартін Роде, детектив із данського Копенгагена, починають спільне розслідування вбивства. Власне про сюжет серіалу двома словами не сказати. Нині в мережі є вже два повні сезони «Мосту». Це якісні 20 серій із традиційним детективним набором: низка убивств, терактів, команда нишпорок, неправильні версії, гонитви, стрілянина, теракти...

Назва серіалу та й багато кадрів у ньому розгортаються навколо Ересунського мосту, який поєднує Данію та Швецію. Утім не тільки і не стільки карколомними звивинами сюжетної лінії захоплює «Міст», який переглядається на одному подиху.

Міст між Данією та Швецією поєднує дві країни, а розслідування – життя двох детективів. Сага Норен – талант і профі, неординарна жінка, яскрава особистість. І Мартін Роде, який врівноважує їхній тандем, додає здорового глузду, привносить у серіал доброту і людяність.

Головна цінність стрічки – поступове нарощування та обростання подій новими неочікуваними моментами, емоціями, стосунками між головними героями. Адже, крім розслідування злочинів, у серіалі багато життєвих історій інших персонажів, які тим чи тим боком пов’язані зі злочи­нами.

А найнеймовірніше – кожна наступна серія краща за попередню. І не помічаєш, як втягуєшся у круговерть подій, як переживаєш за внутрішній світ головних героїв.

Щодо суто кримінального сюжету серіалу, то це популярний нині тренд соціальної справедливості.

Злочини добре підготовлені, віртуозно виконані й кожний має «звернення» до суспільства на тему соціальної справедливості, рівності всіх громадян перед законом. Утім врешті-решт мотивація злочинців зводиться до бажання особистої помсти.

Окреме спасибі творцям за тло серіалу – це холодні багатоквартирні фасади, офіси, сірий асфальт і морська вода, перехожі, що потрапили в камери спостереження, відві-дувачі заправок, парковок, барів...

Серіал вперше з’явився на телеканалах «SVT1» та «DR1» восени 2011 року. Другий сезон вийшов восени 2013 року. Третій сезон «Мосту» щойно завершився, і жіноча частина його фанатів трохи приголомшена відсутністю актора Кіма Бодніа (йому набридло працювати в серіалі).

«Міст» надихнув американців та європейців відзняти його римейки. Обидва вдалі. У штатівській версії пристрасті киплять на американсько-мексиканському кордоні. А французький «Canal+» та  англійський «Sky Atlantic» створили версію серіалу, в якому скандинавський міст замінено на євротунель під Ла-Маншем.

Окреме побажання: скачати і поставити на телефон саундтрек з «Мосту» – «Hollow Talk» данської групи «Choir of Young Believers».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Юрій КОНКЕВИЧ

Коментарі