Кому вигідний скандал щодо охорони у Волиньраді

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

8 грудня волинські медіа облетіла звістка про те, що журналістів буцімто не пускають на сесію Волинської облради. Щоправда, згодом говорили, що їх лише обшукують перед входом та сканують за допомогою металодетектора. А, зрештою, взагалі з'ясувалося, що і обшуку, як такого, не було: охоронці просили декого з журналістів показати вміст сумки, зокрема, після заяв представників медіа, що у них нібито є зброя.

На вході у сесійну залу обласної ради під час пленарного засідання були посилені заходи безпеки. Чергові охоронці запитували в усіх, чи мають вони зброю. Також вони користувалися металошукачами. Журналістка видання «ВолиньPost» Анна Бліннікова на запитання охоронця про наявність зброї або вибухівки відповіла «аякже». Тож, реагуючи на це, охоронець попрохав її показати вміст сумки. Опісля журналістку відразу пустили в сесійну залу, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Саме цей епізод і став «наріжним каменем». Журналісти видання пов’язали заходи безпеки з присутністю у залі голови Волинської облради Ігоря Палиці. Той, своєю чергою, під час прямого ефіру на каналі «Нова Волинь» пояснив, що заходи безпеки посилилися після прохання депутатів, які турбувалися про свою безпеку й безпеку колег.

«До мене звернулися депутати з проханням, щоб деякі з них не приходили зі зброєю на сесію. Тож, команді, яка охороняє обласну раду, було поставлене відповідне завдання», - зауважив він.

Крім того, він пояснив ситуацію, з якої журналісти зробили сенсацію. Так, в час, коли в країні війна, журналісти вирішили невдало пожартувати з охоронцями. Ті ж, своєю чергою, професійно виконували роботу.

«Ніхто нікого не обшукував. Охорона віталася і питала: «Ви знаєте, що не можна заходити до зали зі зброєю? У вас немає зброї, небезпечних предметів? Якщо немає – проходьте». Тільки одна кореспондентка вирішила пожартувати і сказала, що має зброю з собою. Як мала поводити себе охорона?

На сторінках інтернет-видання «ВолиньPost» з’явилась окрема спецтема, присвячена цій події – «Обшуки журналістів в облраді».

«На засідання Волинської облради журналісти тепер зможуть потрапити лише після детельного обшуку їхніх речей та через металодетектор», – йдеться в одній зі статей.

До слова, медійники, для того, щоб потрапити на сесію Верховної Ради, щоразу проходять схожі процедури. Проте, це ще жодного разу не ставало причиною якогось конфлікту.

Далі журналісти видання заходились брати коментарі чи не у всіх осіб з більш-менш гучним у регіоні ім’ям. 

Ігор Гузь, який і сам є нардепом, заявив: «Я вважаю, що це кричущий факт і порушення демократичних норм, порушення прав журналістів і взагалі морально-етичних норм». Цікаво, чи так само активно нардеп відстоює права медійників у Верховній Раді, де їх обшукують при вході?

Його колега по сесійній залі Ігор Лапін зазначив: «Я чув, що журналістка пожартувала, що нібито в неї є зброя, от вона пожартувала – і включився режим безпеки». Також фронтовик Лапін прокоментував ситуацію зі спізненням журналістки, через яку і розгорівся скандал:

«Щодо запізнень, то треба поважати свій час і час людей, до яких ти йдеш. Якщо сесія розпочалась, то під час засідання немає чого шастати – приходьте вчасно, будьте пунктуальними».

Голова наглядової ради фонду «Волинська родина» імені Ігоря Єремеєва Олена Палагута, вочевидь, вирішила, що журналістку не пустили на сесію, а тому заходилась цитувати Конституцію та Карний кодекс.

«Необхідно цей інцидент робити публічним. Адже те, що ми спостерігаємо, – суттєвий, хоча поки що тільки локальний, крок команди Ігоря Палиці до цензури і створення інформаційного вакууму навколо своєї діяльності. До чого це призведе – всі ми розуміємо!», – заявила пані Палагута, не пояснивши, як міри безпеки, про які просили самі депутати облради, можуть стати причиною того, «що ми всі розуміємо».

Дещо лаконічнішим був бізнесмен і нардеп Степан Івахів, який сам користується послугами приватної охорони. Він, фактично, повторив слова пані Палагути, але в більш стислому та менш емоційному форматі.

Завершилося все тим, що у відповідь виданню речниця волинської поліції Анна Павловська заявила, що дії охорони під час сесії були цілком правомірними. І стала першою, хто вказав журналістам на їхню гру в підміну понять.

«Не обшуки, а огляди, це є велика різниця», – заявила пані Павловська щодо дій охорони.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі