У Луцьку для волонтерів хочуть визначити спеціальні місця

  1. Новина відноситься до:

У Луцьку пропонують визначити спеціальні місця для здійснення благодійної та волонтерської діяльності.

Відповідну петицію опублікував громадський активіст Сергій Абрам на сайті Єдина система місцевих петицій 4 грудня.

Зокрема, він запевнив, що у місті є проблема із діяльністю «благодійних фондів», недобросовісних громадських організацій та приватних осіб, котрі збирають кошти у скриньки на вулицях.

«Під час перевірки документів неодноразово були ситуації, коли люди, котрим збирали кошти, не були повідомлені про це, або ж вони просто не отримували ці кошти від таких «благодійників». Також «волонтери» - збирачі зі скриньками доставляються небайдужими активістами до міськвідділу міста через ряд фактів, котрі свідчать про те, що відповідний фонд веде шахрайську діяльність», - написав Абрам.

Лучанин зазначив, що у Луцьку є громадські та волонтерські організації, які своєю діяльністю зарекомендували себе як прозорі та чесні установи. Однак випадки з недобросовісними організаціями та псевдоволонтерами «кидають на них тінь». 

Проблема у тому, що правоохоронці не мають достатніх підстав, аби припинити діяльність шахрайських «фондів», - пояснив активіст.

За словами Сергія Абрама, єдине вирішення цієї проблеми на сьогодні - узгодити та впорядкувати питання волонтерства на території міста безпосередньо з громадськими та благодійними організаціями. 

Тому активіст пропонує прийняти рішення про визначення місць для здійснення благодійної та волонтерської діяльності у Луцьку, визначити критерії для надання дозволу на збір коштів та чітко визначити місця для ведення цієї діяльності.

Зокрема, Сергій Абрам запропонував низку вимог та схему щодо надання дозволів для громадських та благодійних організацій: 

  • надання установчих документів: статуту, свідоцтва про державну реєстрацію та заяви; 
  • надання інформації про засновників та керівників ГО чи БФ; 
  • надання звітів про діяльність. 

Процедура видачі дозволу, за словами лучанина, повинна бути максимально швидкою та прозорою і має передбачати можливість відкликання цього дозволу у будь-який момент.

 Пропозиції щодо місць для збору коштів: 

  • Театральний майдан;
  • зупинка «Там-Там» в сторону проспекту Перемоги; 
  • Київський майдан.

Збір коштів у транспорті, в торгівельних закладах на залізничному та автобусних вокзалах та станціях Абрам пропонує заборонити. 

Аби петицію розглянули органи місцевої влади, вона повинна набрати 300 голосів зареєстрованих користувачів. До закінчення голосування залишилося 14 днів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі