В Україні обрали антикорупційного прокурора

Джерело: Радіо Свобода

Керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури став Назар Холодницький – відповідний наказ генпрокурора оприлюднили напередодні.

До цього часу новопризначений антикорупційний прокурор обіймав посаду першого заступника прокурора Автономної республіки Крим. Експерти та депутати припускають, що невдовзі після призначення антикорупційного прокурора може статися відставка чинного генерального прокурора Віктора Шокіна, повідомляє Радіо Свобода.

Назарові Холодницькому – 30 років, він народився 1985 року. Після закінчення юридичного факультету Львівського національного університету імені Франка працює в органах прокуратури. Був помічником першого заступника генпрокурора, а донедавна обіймав посаду першого заступника прокурора Автономної республіки Крим – після того, як кримська прокуратура виїхала до Києва.

Конкурс з відбору кандидатур на посаду першого антикорупційного прокурора відзначився конфліктами довкола складу комісії та конкурсантів. Зокрема, неприйняття громадськості та західних союзників України викликали члени комісії делеговані до її складу генпрокурором. У підсумку, двоє з чотирьох членів комісії були змінені.

Також помітним було протистояння довкола деяких претендентів, зокрема – довкола заступника генпрокурора Віталія Каська. Утім, на початку листопада Президент Петро Порошенко наголошував, що «конкурс має пройти за абсолютно прозорою процедурою». 

«Ключова позиція відкритості у тому, що якби мене запитали, хто буде антикорупційним прокурором, я чесно скажу – я не знаю», – запевняв глава держави. 

Минулої п’ятниці конкурсна комісія визначила дві кандидатури, які подали на затвердження генеральному прокуророві. Кандидатуру Максима Грищука – «прокурора-кіборга», який воював у зоні АТО, та Назара Холодницького. Із них Генпрокурор Віктор Шокін обрав і призначив на посаду останнього.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі