Перша сесія Волиньради: довго, нудно, але успішно

  1. Новина відноситься до:

Обранці волинської громади нарешті взялися за виконання своїх обов’язків. Аж місяць після проведення виборів довелося чекати оголошення першої сесії Волинської обласної ради сьомого скликання.

І ось 26 листопада новообрані депутати нарешті зібралися на перше засідання в стінах головної адмінбудівлі області.

Інтереси волинян у Волиньраді в нинішній каденції представлятимуть депутати від семи політичних сил: партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (17 мандатів), Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (13 мандатів), ВО «Батьківщина» (12 мандатів), ВО «Свобода» (7 мандатів), Радикальної партії Олега Ляшка (6 мандатів), Об’єднання «Самопоміч» (5 мандатів)та партії «Наш край» (4 мандати).

На перше пленарне засідання прибули усі 64 депутати. До слова, у минулому скликанні Волинь мала аж 80 обранців громади. Однак останні зміни у виборчому законодавстві змінили й кількісний склад облради.

Хоча засідання було призначене на десяту ранку, з пунктуальністю у більшості депутатів не склалося. Тільки по десятій у хол Волиньради, де тривала реєстрація, зайшли представники найбільших фракцій – УКРОПУ і «Солідарності». Сміємо говорити про майбутні фракції, хоча офіційно про їхнє створення ще не оголошено.

Власне кажучи, після цього й відбулося певне пожвавлення у кулуарах, адже після ранкових нарад з’явилися ті, кому прогнозують, можливо навіть досить жорстку, політичну конкуренцію.

У довгій черзі за депутатською карткою довелося постояти навіть «зіркам» дня – губернатору області Володимиру Гунчику, екс-губернатору Володимиру Бондарю й одному з лідерів партії УКРОП Ігорю Палиці. Поки тривала реєстрація, новообрані депутати спілкувалися між собою, знайомилися, жартували. А деякі навіть шепталися по закутках.

Засідання почалося майже по половині десятої. Розпочали із гімну і вшанування пам’яті полеглих за волю і незалежність України. Голова обласної виборчої комісії Георгій Тимощук взявся оголошували результати виборів. Зачитування протоколу ОВК виявилося напрочуд бюрократичною і нудною процедурою, яка затягнулася на годину. А коли Тимощук почав зачитувати ще раз перелік новообраних депутатів, але вже із зазначенням дати народження, в сесійній залі  стало, як у вулику – шум і гам.

І ось нарешті деяке пожвавлення – перейшли до вручення депутатських значків і посвідчень. Уже за кілька хвилин ця процедура теж надокучила публіці. Однак гучне і настроєве «Слава Україні!» від російськомовного Василя Столяра неабияк оживило присутніх. Найкумеднішим у цій ситуації стало те, що Столяр випередив із патріотичним виступом головного свободівця «Волині» Анатолія Вітіва, якому, схоже, чи не вперше в житті стало ніяково проголосити своє улюблене гасло.

По тому слово надали попередньому очільнику Волиньради Валентину Вітру, який цього разу не став депутатом.

«Сьогодні відбувається дуже важлива подія для Волині. Люди у цій залі визначатимуть у найближчі роки напрямки розвитку нашої області», – виголосив він і зачитав вітальну грамоту від спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Після урочистої частини взялися за проведення сесії. Згідно регламенту, п’ять політсил, що отримали найбільше мандатів, висунули своїх представників у тимчасову президію, яка й організовувала роботу у перший сесійний день. Відтак у президії опинилися Вячеслав Рубльов від УКРОПу, Володимир Бондар від «Солідарності», Роман Карпюк від «Батьківщини», Олександр Пирожик від «Свободи» та В’ячеслав Богдан від Радикальної партії. Головував на засіданні Рубльов, партія якого має найбільше представництво в облраді.

Найважливіші питання порядку денного – обрання голови обласної ради, першого заступника та заступника голови обласної ради.

Цілком очікувано на посаду голови Волинської обласної ради висунули Ігоря Палицю й Володимира Бондаря. Кожен з них звернувся із трибуни до депутатів.

Ігор Петрович подякував за довіру й пообіцяв, що у разі обрання не допустить у стінах облради політики й працюватиме на об’єднання. Володимир Налькович натомість говорив про освячений кров’ю українців Майдан і відповідальність у прийнятті рішень.

Після цього, коли годинник показував обідню пору, оголосили про початок таємного голосування, яке, щоправда, виявилося не зовсім таким. Адже більшість депутатів показували свої бюлетені і колегам, і журналістам.

Вже за годину голова лічильної комісії оголосив результати. Новим головою Волинської обласної ради став Ігор Палиця, за якого проголосувало 39 із 64 депутатів. Бондаря ж підтримало 25 обранців.

І хоча в кулуарах відчувалася напруга і Володимир Бондар прагнув перемогти не менше ніж Ігор Палиця, він все одно привітав переможця, подякував за підтримку і закликав згуртуватися навколо нового голови облради.

Палиця також закликав об'єднуватися для вирішення конкретних проблем виборців:

«Дякую за довіру, всім, хто повірив мені. З моїм обранням я буду робити усе, щоб тут не було політики. Треба працювати разом, якщо ж ні, то народ нас теж буде бити гуртом. Прошу від завтра звертатися із пропозиціями. Я вперше обраний головою облради. Ще не вивчив регламент, тому прошу пробачити за огріхи, але буду вчитися. Я протягую руку до співпраці усім, навіть тим, хто був опонентом», – наголосив новообраний голова обласної ради.

По тому після перерви взялися обирати заступників. І хоча представники «Солідарності» пропонували, аби в цій каденції був лишень один заступник з метою економії бюджетних коштів, їхню ініціативу не підтримали. А Ігор Палиця заявив, що буде працювати без заробітної плати. Більше того пообіцяв знайти, як зекономити бюджетні кошти.

Зрештою на посаду першого заступника запропонували Олександр Пирожика зі «Свободи» і на посаду заступника – Романа Карпюка із «Батьківщини». Після тривалого голосування і ще довшого підрахунку голосів ці депутати отримали нові посади. Щоправда у голосуванні взяли участь не 64 депутати, а 57, а проголосували за ще менше – 47. Втім цього було більш ніж достатньо.

Отож, тепер Волиньрада має нових депутатів, голову і заступників. А вже найближчим часом обранці громади мусять визначитися із тим, в яких профільних комісіях працюватимуть. Робота тільки починається…

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина КАЧАН

Коментарі