Для обличчя луцьких вулиць хочуть створити «брендбук»

  1. Новина відноситься до:

Для того, аби впорядкувати зовнішній вигляд фасадів луцьких будинків, вітрин, вивісок та реклами у місті хочуть створити спеціальне положення на кшталт «брендбуку».

У рекламній сфері брендбук — це певні нормативи, які у кольоровій, дизайнерській, стильовій гамі відповідають концепції певного заходу, компанії, події.

Громадські активісти Анатолій Котлюк та Антоніна Клімішина пояснили, що ініціатива створення такого нового положення виникла через перенасичення центру міста зовнішньою рекламою, яскравими фасадами та вивісками, що дисонують із зовнішнім виглядом будинків.

«Центр міста закиданий яскравими плямами і я боюся собі уявити що думають туристи, які сюди приїздять, яким показують Луцьк, як місто із понадтисячолітньою історією, а по факту вони бачать совдепівський несмак», — зазначає Котлюк.

Відтак активісти створили петицію із вимогою впорядкувати зовнішній вигляд центру міста. Ініціатива набрала необхідну кількість голосів для розгляду у виконавчих органах влади.

Оскільки й у органах влади нині виношують проект концепції розміщення вивісок загалом у Луцьку, а не лише в його центрі, то активісти сподіваються спільними зусиллями із архітекторами, художниками-урбаністами, чиновниками та громадськими активістами розробити певне нове положення, яке б регулювало як вигляд зовнішньої реклами, так і вивісок і навіть фасадів.

Активісти кажуть, що хотіли би долучити до розробки такого положення фахівців, а також молодь, наприклад, із Луцького технічного національного університету, де навчаються студенти відповідних спеціальностей.

«У світі подібні документи, програми, концепції, які зобов’язують міста, що мають історичні пам’ятки, при ремонті та реставрації фасадів, розміщенні зовнішньої реклами, вивісок, враховувати оцю історичність. Ці правила уніфіковані для країн ради Європи, для інших організацій, у тому числі вони мають бути обов’язкові і в Україні. Однак, про них ніхто не знає і їх нехтують. Цими правилами свого часу і скористалися Львів та Вінниця, аби напрацювати власні програми зовнішньої реклами у місті. З нуля вигадувати велосипед не потрібно, а просто застосувати їх у наших умовах та реаліях», — пояснює громадська активістка Тетяна Ленартович.

Перша зустріч громадських активістів та чиновників для обговорення проекту нової концепції повинна відбутися вже у середу, 25 листопада.  

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі