Луцьк отримав нових депутатів: про що говорили «на запис» та у кулуарах

24 листопада розпочала роботу сесія новообраних депутатів Луцької міської ради. На першому засіданні відбулося урочисте вручення посвідчень та значків обранцям громади. А вже на цьому тижні депутати зберуться на друге пленарне засідання, де, найімовірніше, оберуть нового секретаря міської ради.

Як відомо, 25 жовтня відбулися місцеві вибори депутатів міської ради та міського голови. 15 листопада був другий тур голосування, у якому містяни обирали нового мера, оскільки в першому жоден із претендентів не здобув більше 50% голосів. Таким чином міським головою Луцька із 57% голосів другу каденцію поспіль обрано Миколу Романюка, якого висунув Блок Петра Порошенка «Солідарність». Головний конкурент Романюка, голова Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк, від партії «Українське об’єднання патріотів — УКРОП» набрав 43% голосів виборців.

До слова, саме УКРОП отримав більшість у Луцькій міській раді. Загалом кількісний склад розподілився наступний чином: з 42 депутатів УКРОП здобув 15 депутатських мандатів, БПП «Солідарність» — 8, ВО «Свобода» — 5, ВО «Батьківщина» — 4, Самопоміч — 4, Радикальна партія Олега Ляшка — 3, «Народний контроль» — 3.

На першу сесію Луцької міськради нового скликання прибули колишні мери обласного центру: Микола Бездушний, Костянтин Литвиненко, Анатолій Поха та Антон Кривицький. До слова, Богдан Шиба не зміг прийти на урочистість.

На сесії депутатам урочисто вручили посвідчення та значки. Хвилиною мовчання присутні вшанували учасника антитерористичної операції лучанина Валерія Марценюка, який загинув під час бойових дій.

Продовження засідання відбудеться вже у четвер, 26 листопада. В цей день, очевидно, оберуть секретаря міської ради, а також розподілять депутатів у постійнодіючі комісії.

Частина обранців, з якими спілкувалися «Хроніки», вже мали бачення у якій комісії працюватимуть. Інші ж зазначали, що це питання лише на стадії обговорення.

«Мені запропонували очолити комісію архітектури і будівництва. На сьогодні я думаю і ми радимось із партією», - зізнався депутат Андрій Козюра.

На питання хто запропонував, депутат міської ради трьох скликань відповів по-політичному: «У кругах...Ви ж знаєте, що таке кулуари, розмови. «Батьківщина» пропонує очолити одну комісію, і це та, про яку я сказав».

Разом із тим стало відомо, що сьогодні по обіді відбудеться зустріч голів партій із міський головою Миколою Романюком, де обговорять кількісний і якісний склад комісій.

«Сьогодні буде обговорюватися питання стосовно кількості комісій і попередній розподіл між депутатами в комісіях. Це буде робоча зустріч у мене в кабінеті», - підтвердив інформацію міський голова Микола Романюк.

Депутат Ігор Поліщук, зазначив, що хотів би бачити депутатів від політичної сили, яку від представляє, тобто УКРОП, у комісіях, що опікуються питаннями законності, фінансів та бюджету, житлово-комунального господарства, оскільки тут зазвичай найбільше зловживань.

«У нас є побажання певні. Точно ми не будемо входити в земельну комісію, бюджетну, а також комунального майна. Тому що там один наш голос нічого не вирішить,тому ми вирішили зосередитися на тих напрямках, де буде робота ефективніша», - прокоментував Павло Данильчук, депутат від «Народного контролю».

Що ж до того, хто стане секретарем міської ради, то у кулуарах говорять щонайменше про трьох претендентів, одначе імена на запис не оприлюднюють.

Чинний секретар Сергій Григоренко, який відтепер не є депутатом, а отже не може бути секретарем, дивиться на своє майбутнє із позитивним настроєм. Щодо своєї ролі в органах місцевого самоврядування він зазначив, мовляв, «буде видно». Інформації щодо того чи пропонували йому місце заступника міського голови теж не коментував конкретно.

«Певний етап життя пройшов. Було у ньому і хороше, і погане. Набагато більше хорошого. Життя продовжується, я оптиміст», - зазначив Григоренко.  

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі