Археологи знайшли дерев'яні хороми кінця XII – початку XIII століть

Джерело: Апостроф

У Росії археологи виявили залишки дерев'яної садиби кінця XII - початку XIII століть.

Вчені вели розкопки на території найдавнішого Рубленого міста, де зараз Ярославль. Там знайшли нижні вінці дерев'яних зрубів будинків домонгольської доби. Одне з них здивувало фахівців своїми розмірами. Їм попалася споруда незвично великого розміру, складної архітектури і з різноманітними прибудовами.

"Усередині величезний льох п'ять на п'ять метрів, в який був вставлений зруб. Туди вели не приставні, а стаціонарні сходи. Це був не звичайний житловий будинок, це були хороми, може бути, навіть два-три поверхи. Ми знайшли великий шматок віконного скла. Шибка - це щось видатне для того часу. Ймовірно, було зі склом вікно терема", – розповів вчений Ілля Анікін.

Фахівці припускають, що такий будинок міг побудувати тільки представник князівсько-боярської еліти того часу. Залишки подібних будівель домонгольської доби раніше не зустрічалися в Ярославлі.

"Розкіш такого розміру ми в перший раз бачимо при розкопках з 2004 року, за 15 років нічого подібного ми тут не бачили. Цей будинок виявився унікальним за своїми розмірами. З точки зору науки це становить величезний інтерес", – розповіла заступник директора Інституту археології Російської академії наук Ася Енговатова.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі