Найбільша авіакатастрофа одного літака в Японії: із 524 людей вижили лише 4

Джерело: Gazeta.ua

Літак «Boeing 747SR» компанії Japan Airlines 12 серпня 1985 року о 18.50 врізався в гору Оцука неподалік Токіо. Із 524 чоловік на борту вижили лише четверо. Катастрофа під Токіо стала другою за кількістю жертв за всю історію авіації і найбільшою катастрофою одного літака.

Напередодні буддійського свято пам'яті мертвих Обоно тисячі людей відправлялися зі столиці на зустріч з близькими. На борту літака Boeing рейсом з Токіо в Осаку було 509 осіб. Відповідали за рейс 15 членів екіпажу. Літак вилетів о 18.12. Через 12 хв набрав висоту 7200 м. Через 20 с літак струсонув вибух. Вибухова декомпресія вивела з ладу вертикальний стабілізатор або кіль. Вони летять в гірському районі півострова Ідзу. Навколо – гори заввишки до 1800 м. Пілоти подумали, що зірвані стулки шасі.

У салоні почалася паніка, пасажирам ставало погано, вони трачали свідомість. За 32 хв, що пілоти намагалися посадити некерований літак, пасажири встигли написати заповіти та прощальні записки. Вісім з них знайшли в особистих речах на місці падіння.

Перекинувшись на бік, літак на великій швидкості врізався в лісистий схил гори Оцутака, за 112 км від Токіо. Лайнер повністю зруйнувався: його уламки розлетілися на відстань до 5 км, спалахнула масштабна пожежа. Американські патрульні координати місце падіння передали японцям. Ті перенесли рятувальну операцію на ранок.

Через 14 годин серед обгорілих уламків знайшли четверо вижилих. Це 24-річна Юмі Оутіа, 34-річна Хіроко Есідзакі зі своєю 8-річною дочкою Мікіко і 12-річна Кейко Каваками. Пізніше вони отримали в Японії прізвисько «Щаслива четвірка». Усі під час польоту сиділи в хвостовому відсіку.

Слідчі дійшли висновку, що причиною катастрофи став неякісний ремонт, проведений за сім років до аварії. Компанія Japan Air Lines не помітила неякісного ремонту. Під час злетів і посадок навантаження поступово руйнували метал в місцях свердління. Після аварії двоє чоловіків, відповідальних за технічне обслуговування літаків вчинили самогубство. Президент авіакомпанії подав у відставку, не чекаючи закінчення розслідування.

Родинам загиблим виплатили компенсації. На місці аварії відкрили пам'ятний знак, а у аеропорті - музей, присвячений катастрофі рейсу. Тут зберігаються уламки літака, передсмертні записки, написані пасажирами. Всіх працівників авіаційних компаній змушують відвідати цей музей.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі