Коротко про інший костел в Олиці

Коли ми чуємо назву «Олика», в уяві постає образ або замку, або великого колегіального храму. Проте існує там і ще один костел – один із найстаріших збережених на Волині. Маленький у розмірах, камерний за відчуттям, він дає добре уявлення, якими були перші католицькі храми на Волині. Схоже уявлення дає, до речі, і костел у Любомлі.

Храм Петра і Павла збудований у 1540 році, проте є відомості, що на цьому місці був інший старіший костел, дерев’яний. Він не один раз перебудовувався, виконував роль то основного храму олицьких католиків, то каплиці. У 1565 році власник містечка Микола Христофор Радзивіл «Чорний» перейшов на кальвінізм – костел став протестантським храмом.

Храм Петра і Павла покритий ґонтом, має цікаву форму вікон з арковим завершенням і бароковими формами над головним входом до храму. У плані костел є хрестоподібним.

Коли збудували великий колегіальний костел в Олиці, то петропавлівський став рідше використовуватися. Проте сьогодні все навпаки. Саме маленький храм є основним місцем для культових потреб олицьких католиків, а великий відкривається лише на свята. Перебуваєчи в Олиці, не оминіть цієї цінної пам’ятки архітектури на Волині.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі