Вірю, що у вас все вдасться, - віце-президент Європейської атлетичної асоціації Карел Пільний про Луцьк

Віце-президент Європейської атлетичної асоціації Карел Пільний приємно вражений рівнем розвитку легкої атлетики Волині та у Луцьку зокрема. Гість прибув до області на запрошення Федерації легкої атлетики України, яка проводить тут конференцію.

Обласний центр Волині не випадково обрано місцем зустрічі найвпливовіших осіб української «королеви спорту», адже 2015 рік дав потужний імпульс у розвитку цього виду спорту у Луцьку та Волинській області.

Голова Федерації легкої атлетики у Волинській області Володимир Рудюк зазначив, що протягом двох днів у Луцьку триватимуть презентації різноманітних спортивних проекті. З цієї нагоди до міста прибули як імениті спортсмени-олімпійці, так і особи, які мають стосунок до спортивної галузі, організації змагань. Європейським гостем Луцька став почесний віце-президент Європейської атлетичної асоціації Карел Пільний з Чехії.

20 листопада він оглянув стадіон «Авангард» разом із головою місцевої федерації Володимиром Рудюком та головою правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександром Товстенюком. Адже, як відомо, саме Фонд долучився до створення, реконструкції стадіонів не лише у Луцьку, а й у районних центрах. У цьому році він допоміг в організації легкоатлетичних змагань всеукраїнського рівня.

«Маючи такі об’єкти, які ми сьогодні створюємо — це і легкоатлетичний комплекс на стадіоні «Авангард», і комплекси в районах області — дуже важливо нам мати наповнення цих об’єктів, реалізувати задумані проекти», — зазначив Володимир Рудюк.

Президент Федерації зазначає, що легка атлетика нині в області має велику підтримку. Втім це своєю чергою і неабияка відповідальність.

Представник Європейської атлетичної асоціації Карел Пільний зазначив, що ще 25 років тому у його рідній Чехії було лише 8 стадіонів для занять легкою атлетикою подібних до луцького. Нині їх — сотня. Гість із Чехії сподівається, що Україна досягне подібного рівня. Він зазначив, що Луцьк певною мірою випереджає розвиток у цьому напрямку, адже тут інвестує в спорт не муніципалітет, а приватний інвестор.

Хоча у Чехії ж 25 років тому в першу чергу зацікавлення в розвитку спортивних баз висловлювали муніципалітети міст, адже розуміли, що за розвитком спорту — здоров’я майбутніх поколінь. В Україні ж, як відомо, фінансування спортивного сектору часто-густо відбувається за залишковим принципом і все надія на меценатів, спонсорів та приватних інвесторів.

«Мені подобається те, що ви робите, — звернувся Карел Пільний до представників Волинської федерації легкої атлетики і інвесторів спортивних арен. — Тому що це необхідно для розвитку легкої атлетики, яка потребує належну базу. Якщо бази немає, то, звісно, можна бігти і по лісі, втім це не створює комплекс для занять легкою атлетикою. Те, що я бачив, що тут побудовано — це краса, яку я не очікував побачити. Я бачу, що тут є не лише можливість для проведення чемпіонату українського рівня, а й — змагань європейського рівня для юніорів».

Утім, додає гість, Луцьку необхідно не лише розвивати спортивну, а й міську інфраструктуру для того, щоб організовувати змагання міжнародного рівня. Тобто, мати належні готельні комплекси, забезпечувати харчування, розваги як для спортсменів, так і для глядачів. Це у свою чергу дасть можливість приймати туристів, відтак — розвивати економіку.

«Легка атлетика сьогодні — це комплекс. Це не лише тренування для Олімпійських змагань. Та легка атлетика, яку ми розвиваємо — це в першу чергу здоров’я нації, дітей, які не лише ходять до школи, вчаться, а й бігають. Для цього необхідно мати гарну базу, людей, які будуть старатися: людей, організаторів, суддів. Вірю, що у вас все вдасться», — ділиться думками гість.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі