Луцький замок просять віддати місту

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

Депутати міськради просять уряд профінансувати роботи з очищення мурів Луцького замку та будівництва ліфта для осіб з інвалідністю. Також пропонують передати твердиню на баланс міста.

Про це йшлося 2 липня під час засідання позачергової сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення Про звернення до Прем’єр-міністра України, міністра культури України щодо належного утримання схилів замку Любарта.

Депутат Андрій Білан зазначив, що ця тема – досить актуальна, адже ерозія ґрунтів сприяла пошкодження схилів і мурів Луцького замку.

«Сьогодні замок Любарта в Луцьку є одним із символів Волині. Замок входить до числа найкраще збережених фортець України та є головним об'єктом Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Зараз фортеця відкрита для відвідувачів. На території та в різних її частинах облаштовано музеї, тут регулярно відбуваються виставки та цікаві та унікальні в туристичному плані події», – вказано в тексті звернення.

Обранці громади звернули увагу на занедбаний стан валів і мурів Луцького замку, а також його важкодоступністю для людей з інвалідністю.

Так, за попередньою оцінкою, задля очищення валів замку від бур'янів орієнтовно потрібно близько трьох мільйонів гривень. Попередні роки роботи з укріпленням валів відбувалися за фінансової підтримки місцевого бюджету, однак коштів місцевого бюджету для проведення необхідного обсягу робіт з укріпленням валів недостатньо.

Тому депутати підготували звернення до уряду з проханням відреагувати та посприяти у фінансуванні робіт щодо розчищення та укріпленні валів довкола пам’ятки національного значення, а також обстеження мурів твердині, а за потреби – передбачити необхідну фінансову підтримку та проведення їх реставрації чи відновлення.

Окрім того, Мінкультури України просять вжити необхідні заходи задля проведення охоронних заходів щодо збереження пам'ятки національного значення, зокрема для погодження проведення земляних робіт у межах Луцького замку, фінансування проведення археологічних розвідок, розкопок, сприяння в облаштуванні доступності до замку і музеїв, які знаходяться на території твердині, для людей з інвалідністю. А також передбачення для їх потреб будівництво спеціального ліфту для підняття на вежу чи мури твердині.

Депутат Тарас Шляхтич висловив сумнів, що міністерство виділить кошти на реконструкцію замку, тому запропонував скерувати центральній владі прохання, аби перейняти його на баланс міста, щоб можна було утримувати його за рахунок міського бюджету і туристичних надходжень.

Депутат, радник міського голови Ігор Поліщук підтримав свого колегу, адже, за його словами, заповідник – не є ефективним менеджером, адже, наприклад, замок не можна відвідати ввечері.

«Наш замок потрібно розвивати і зробити його туристично відкритим, адже сьогодні, крім тих фестивалів, які проходять у твердині, потужної активності не видно», – сказав Ігор Поліщук.

Урешті депутати проголосували за проєкт рішення про звернення зі змінами. Висловили прохання, зокрема, розглянути можливість передачі замку на баланс Луцька.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі