23 роки тому вийшла книга «Гаррі Поттер і філософський камінь»

30 червня 1997 року вийшла перша книга про хлопця-чарівника – «Гаррі Поттер і філософський камінь».

10 фактів про бестселер Джоан Роулінг:

1. Британські діти настільки захоплювались читанням книжок про Гаррі, що не могли відірватись ні вдень, ні вночі. Вони приходили невиспані на уроки або й взагалі пропускали школу. Тому британські освітяни звернулись до видавців і попросили випускати нові книжки про Гаррі лише під час канікул.

2. У Китаї створили підробку книжок про Гаррі Поттера. Написали продовження аж до 12 частини.

3. У першу добу після виходу «Смертельних реліквій» у світі розкупили 11 мільйонів примірників. Згодом британці провели опитування серед покупців: 67% зізнались, що прочитали книжку за перший тиждень. З них – 24% за перші 3.5 дні.

4. В англійському виданні книжки – 223 сторінки, в українському – 319.

5. Книжка перекладена 87 мовами. Продано понад 700 мільйонів приміриків по всьому світу. Це – найпопулярніша книжка за останні 50 років.

6. Основні події останньої частини Джоан Роулінг написала відразу після закінчення першої.

7. Якщо хочете зрозуміти, якою дитиною була Джоан Роулінг – подивіться на Герміону у першій частині.

8. В американському виданні змінена назва книги з «філософського» на «чарівний». Видавці боялись, що слово «філософський» відлякає читачів.

9. Станом на серпень 2007 року книга займала друге місце у списку бестселерів усіх часів серед творів художньої літератури.

10. 38% опитаних британських читачів віком до 40 років назвали «Гаррі Поттера» – найважливішою дитячою книжкою у їхньому житті. Цю серію назвали найпопулярнішою у США, Австралії, Канаді, Бельгії і ще багатьох країнах світу. В українських читачів Гаррі Поттер – теж серед лідерів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі