Сьогодні в Україні – День слов'янської писемності та культури

В Україні, як і в ряді інших країн, 24 травня відзначається День слов'янської писемності і культури. Це свято було встановлено 2004 року в день пам'яті святих рівноапостольних Кирила та Мефодія указом президента Леоніда Кучми.

Про те, ким були святі Кирило і Мефодій та який внесок вони зробили в розвиток слов'янської писемності і культури, читайте далі в матеріалі OBOZREVATEL.

Історія свята: ким були Кирило і Мефодій

За походженням болгари, брати Кирило (827-869) і Мефодій (815-885) були родом з міста Салоніки (зараз Греція) і народилися в родині воєначальника.

Кирило закінчив школу при імператорському дворі Константинополя, а потім працював патріаршим бібліотекарем і викладав філософію. Згодом він навіть перебував на дипломатичній службі.

Мефодій, у свою чергу, спочатку був військовим, правителем однієї з слов'янських областей поблизу Солуня. Однак кар'єра військового йому була не до душі, і незабаром він став ченцем, а потім ігуменом одного з монастирів у Малій Азії.

Святі Кирило і Мефодій. Ікона XVIII-XIX століть

Святі Кирило і Мефодій. Ікона XVIII-XIX століть

Згодом Кирило і Мефодій спрямували свої сили на просвітницьку діяльність: вони переклали на церковнослов'янську мову Євангеліє, займалися перекладами церковних книг на слов'янську мову, писали самі, проповідували православ'я, відкривали школи при церквах. Також брати привели до ладу слов'янський алфавіт.

Вважається, що саме Кирило був автором глаголиці. Він склав її на основі 24 букв грецького алфавіту, але, оскільки їх було недостатньо для передачі всіх звуків слов'янської мови, він додав до цих літер ще 14 – частково з інших мов, а частково – придумав сам.

Згодом глаголиця лягла в основу кирилиці, на базі якої склалися алфавіти українців, білорусів, росіян, болгар, македонців, сербів, чорногорців, а також азбуки деяких народів Середньої Азії. Щорічно 24 травня у всіх слов'янських країнах вшановують пам'ять святих Кирила і Мефодія, а також відзначають День слов'янської писемності і культури.

Святі Кирило і Мефодій. Мініатюра з Радзивіллівського літопису, 15 століття

Святі Кирило і Мефодій. Мініатюра з Радзивіллівського літопису, 15


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі