Археологи відкрили раніше невідому частину храму Рамзеса II в Абідосі

Джерело: Діалоги

Єгипетські і американські археологи виявили в Абідосі раніше невідомі складські приміщення знаменитого храму Рамзеса II, а також ритуальні дари, поховані в його основі перед будівлею. Про це пише прес-служба Міністерства у справах старожитностей Єгипту.

“Поховані дари включали в себе їжу, таблички з трону ім’ям Рамзеса II, зменшені мідні копії будівельних інструментів, глиняний посуд, покритий ієрогліфами, а також овальні точильні камені з кварциту”, – розповів генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазирі.

Крім цього вчені відкрили фундамент і фрагменти стін десяти великих складських приміщень, які представляли собою частину храмового комплексу. Усередині них, як припускають археологи, зберігалося зерно, підношення, а також іншої провіант і різні товари. За словами Вазирі, ці відкриття серйозно змінюють уявлення вчених про те, як виглядав храмовий комплекс Абідоса в епоху Нового царства, на яку припав пік могутності Стародавнього Єгипту.

Що цікаво, всередині стін цих приміщень дослідники відкрили невеликі ніші, в які були заховані різні підношення, в тому числі черепа і кістки священних биків, а також інші дари, які відносяться до значно пізнішої епохи – Птолемєєвського Єгипту. Їх виявлення, як вважають дослідники, говорить про те, що цей храм, а також сама фігура Рамзеса II продовжували служити предметом поклоніння і через тисячі років після смерті фараона.

Як зазначив Самех Іскандер, керівник розкопок з Нью-Йоркського університету (США), особливо важливим для археологів стало те, що вони відкрили таблички з ім’ям Рамзеса II. Ці таблички підтвердили, що цей храм був побудований саме під час правління цього фараона, а не його батька, Мережі I, як припускали деякі єгиптологи.

Храм Рамзеса II – один з найменших, але при цьому відомих ритуальних комплексів, які були побудовані на території давньоєгипетського міста Абідос за часів фараонів Нового царства. Він був присвячений Рамзесу II і його батькові Мережі I, а також Осирісу, Гору та іншим ключовим єгипетським божествам. Його стіни покриті безліччю барельєфів, а на одній з них збереглася поема, яка розповідає про перемогу єгиптян над хетами в знаменитій битві при Кадеше.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі