У Лондоні 49 років тому відбувся перший Всесвітній конгрес ромів

Джерело: Gazeta.ua

Перший Всесвітній конгрес ромів відбувся у Лондоні 8 квітня 1971-го. Зібрав представників 30 країн. Створили Міжнародний союз ромів і прийняли національні символи: прапор та гімн.

Цей народ об'єднує близько 80 етнічних угруповань, які налічують приблизно 10 млн людей. Предки ромів вийшли з Індії у VI ст. На їхню думку, вони пов'язані спільним походженням і певними елементами культури. Це єдина відома народність, яка не має своєї території і навіть у постіндустріальну інформаційну епоху переважно веде кочовий спосіб життя.

На конгресі циган світу вони визнали себе єдиною нетериторіальною нацією й прийняли національні символи - прапор і гімн, заснований на народній пісні "Джелем, джелем".

Замість герба роми використовують ряд символів: колесо кибитки, підкову, колоду карт. Такими символами зазвичай прикрашаються циганські книги, газети, журнали й сайти. Один із цих символів входить у логотипи заходів, присвячених циганській культурі.

На честь першого Всесвітнього циганського конгресу 8 квітня вважається Днем ромів. У деяких ромів є пов'язаний із цим звичай: увечері, у певну годину, разом виходити на вулицю із запаленою свічкою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі