У Чигирині влаштують мандрівку в минуле за унікальними поштівками

Джерело: Укрінформ

На Черкащині почали створювати інтерактивний пішохідний туристичний маршрут "Чигирин. Прогулянка старим містом", який показуватиме місцеві краєвиди початку ХХ століття.

Про це повідомляється на новоствореній сторінці однойменного проєкту в Facebook

"Наш проєкт передбачає створення інтерактивного маршруту в місті Чигирині. Маршрут знайомитиме із життям колишньої гетьманської столиці початку ХХ ст. Він включатиме десять інформаційних стендів із зображеннями міста – листівками чигиринця М. Сквірського. Вони зберігаються в колекції Національного історико-культурного заповідника "Чигирин", архівах, приватних збірках", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що проєкт дає унікальну можливість дізнатися про життя невеликого повітового містечка Чигирина та його мешканців – українців і євреїв – на початку ХХ століття, порівняти зміни історичного ландшафту міста впродовж 100 років.

Ідея створення проєкту виникла зі "знайомства" з колекцією поштових листівок того часу, які містять зображення історичного ландшафту Чигирина, з зібрання НІКЗ "Чигирин".

У 1910-1915 роках ці листівки випустив власник магазину фотографічного, книжкового і письмового приладдя чигиринець Міхаель Сквірський. Загалом їх було надруковано близько 50 різновидів. Вони були присвячені важливим для чигиринців місцям проведення буднів та свят – основним центрам громадської активності: вулицям, культовим спорудам, базару, повітовій управі, мосту через Тясмин, Замковій горі. На той час поштівки поєднували Чигирин та чигиринців з рештою світу, відкриваючи обличчя міста.

Проєкт "Чигирин. Прогулянка старим містом" підготовлений та реалізується в межах проєкту Re_HERIT "Спільна відповідальність за спільну спадщину" за фінансового сприяння Європейського Союзу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі