У 1948 президент США підписав «План Маршала», що мав допомогти країнам Європи

Президент США Гаррі Трумен затвердив "план Маршалла" 3 квітня 1948-го. Це була економічна програма, яка б допомогла країнам Європи відновитись після Другої світової війни.

Державний секретар США Джордж Маршалл виступив із закликом допомогти Європі в Гарвардському університеті 5 червня 1947-му. Запропонував європейським країнам розробити план економічного відновлення, з яким би США могли допомогти. Велика Британія і Франція домовились, що представники інших країн приїдуть до Парижа складати спільний план. СРСР відмовились брати участь. Угорщина, Чехословаччина та Польща теж.

Комітет Європейського економічного співробітництва представив програму. Конгрес затвердив його. Наступного дня Трумен підписав Акт про надання допомоги.

План Маршалла передбачав, що за чотири роки США нададуть допомогу Європі у розмірі $13 млрд. Більшу частину виплачували як гранти, менше як позики. Гроші розділяли між 17 країнами: Великою Британією, Австрією, Бельгією, Нідерландами, Данією, Францією, Португалією, Швецією, Люксембургом, Ісландією, Ірландією, Грецією, Італією, Норвегією, ФРН, Швейцарією і Туреччиною. План сприяв відновленню промисловості і сільського господарства, а також оновленню хімічної галузі, машинобудування і металургії. ВВП країн, яким надали допомогу, виріс на 15-25%.

План Маршалла виявився одним з найуспішніших економічних програм в історії - за короткий час була відновлена економіка і суттєво підвищена конкурентоспроможність європейського експорту, європейські країни змогли розрахуватись за зовнішніми боргами, було послаблено вплив СРСР і комуністичного руху. За чотири роки валовий внутрішній продукт західноєвропейських країн підвищився на 33%, сільськогосподарське виробництво зросло на 11%, промислове - на 40%, обсяг торгівлі - на 40%.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі