Весілля століття: Наполеон одружився із дочкою австрійського імператора

Джерело: Gazeta.ua

Наполеон I 2 квітня 1810-го одружився з ерц-герцогинею Марією Луїзою, дочкою австрійського імператора Франца I. Це другий шлюб для імператора Франції.

Бонапарт був коронований імператором французів Напо­леоном І. У країні фактично було встановлено військово-бюрократич­ну монархію
Після війни 1809 року Наполеон, розірвавши шлюб з Жозефіною Богарне, обрав Марію-Луїзу в дружини. Марія Луїза погодилася на шлюб, незважаючи на те, що вона зневажала Францію. Її обожнював Наполеон, який прагнув одружитися з особою королівської крові з Європи. Так хотів зміцнити молоду імперію. Їх повінчав кардинал Фош у Парижі. Наступного дня Наполеон та Марія Луїза здійснили виїзд до народу в коронаційному автобусі. Весілля закінчилися жахливою пожежею на балу в австрійського посла.

Марія-Луїза супроводжувала Наполеона в Дрезден, на з'їзд монархів. Поки імператор воював у Росії, вона залишалася регентшею в Парижі. За рік у неї народився син Наполеон, якому імператор дав титул римського короля. У 1814 році, перед самим взяттям міста, імператриця залишила Париж разом із сином. Після зречення Наполеона вони жили в Шенбруні. Після смерті Наполеона Марія Луїза виходила заміж ще двічі. Їхній син помер у 21-річному віці від туберкульозу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі