У 1797 році запатентували першу пральну дошку

Джерело: Gazeta.ua

28 березня 1797 року в США запатентували пральну дошку. До того часу люди користувалися камінням чи іншими предметами, об які терли намочений в мильному розчині одяг.

Спершу пральна дошка була повністю дерев'яною. У XIX столітті вона вже складалася із дерев'яної рамки та металевої ребристої поверхні. Уже в XX столітті її замінила дошка зі спеціального скла.

Ще в середині XIX століття запатентували першу пральну машинку, проте та мала ручний привід і складалася з дерев'яної діжки на колесах та вісі з дірчастим циліндром. У 1910 році американець Алв Фішер зумів повністю механізувати процес прання. Він застосував у винайденому ним пристрої в якості приводу електричний двигун. Перші пральні машини не мали корпусу, і спостерігати за роботою механізму можна було весь час.

У 1947 році на світ з'явилася перша у світі пральна машинка автомат. В СРСР вона з'явилася лише в 1975 році і називалася Вятка-автомат-12. На жаль, уже через 2 роки її зняли з виробництва, оскільки тодішні будинки не мали необхідної електричної потужності.

На сьогодні існує безліч виробників пральних машинок, проте найкращими є корейські, японські, європейські, американські (компанії з США і Канади) заводи.

Окрім звичайних пральних машинок для одягу, в США створили пристрій для окулярів, а в Іспанії для домашніх тварин.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі