У 1975 році запатентували перший у світі штопор

Джерело: Gazeta.ua

27 березня 1795 року священник Семюель Хеншалл отримав перший у світі патент на штопор. Через 33 роки француз Франсуа Ревер також створив і підтвердив права на свій пристрій для відкорковування вина. Схожі прилади почали виготовляти й американці, створюючи безліч моделей штопорів.

Протягом багатьох століть горла посудин з вином замазували глиною або смолою. Пляшки мали конусоподібні отвори, часто їх закривали пробками, які виступали за краї і легко виймались. Проте з XVIII століття розпочалося виробництво пляшок, горлечка яких мали циліндричну форму. Їх плотно заливали воском або сургучем. Аби відкоркувати таку пляшку, потрібен був спеціальний інструмент. Прототипом тодішнього штопора став інструмент т-подібної конструкції, яким витягували кулю з мушкета або пістолета, який дав осічку. Перша згадка про такий датується 1681 роком.

Більшість творців штопорів були виробники ножів або іграшок. Проте одним із винахідників був дантист Вільям Роберт Мод. Одного дня видаляючи пацієнтові зуб, Мод придумав штопор з центральною частиною у формі корінного зуба, з шипами по боках. Вони встромлялись у корок і допомагали зрушити його з місця і витягнути з пляшки. Згодом Мод запатентував винахід й укомплектовував ним винні пляшки для продажу.

У приватних льохах часто встановлюють настінні штопори, які легко витягують будь-який корок. Також винайшли електричний штопор, який відкриває пляшку після натискання кнопки. А для відкорковування шампанського чи ігристого вина знадобляться щипці. З їх допомогою корок викручують з горлечка, а не висмикують.

2006 року британський винахідник Роб Хіггс створив бронзовий штопор, який оцінюють в $ 157 000. Його механізм не лише відкриває пляшку, але розливає вино у бокали. На створення пішло близько 3 років. У пристрої використані щонайменше 300 деталей різних механізмів, від швейної машинки до спінінгів. Висота і довжина винаходу близько півтора метра, а вага щонайменше 350 кг. Пляшку з вином поміщають у спеціальний утримувач, а потім механізм приводять у дію обертанням маховика. Хіггс випустив три копії такого штопора. Їх купили приватні колекціонери.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі