У Гарварді вчені виявили під кришкою саркофагу історію життя жерця Анк-Хонсу

Джерело: Gazeta.ua

Музейники виявили зображення бога сонця Ра під кришкою саркофагу жерця Анк-Хонсу. Священослужитель жив за XXII династії, що правила з 945 - 712 р. до н.е. Саркофаг показали у 3D.

Він зберігався у Гарвадському семітському музеї близько 118 років. Мумію вилучили одразу після прибуття до установи. Нині пам'ятку відкрили для створення цифрової моделі. Дерев'яна труна містить малюнки розписані жовтою, помаранчевою, зеленою та блакитною фарбами. Всередині, окрім зображення бога, виявили напис "Ра-Горахті, великий Бог, Володар Небес" та інші ієрогліфи.

Ієрогліфи розповідають, що Анк-Хонсу був привратником у храмі Амона-Ра у Карнаку в стародавніх Фівах - сучасний Луксор. Посаду отримав у спадок від свого батька Анк-ан-Амуна. Внутрішня знахідка стала для вчених несподіванкою, так як востаннє саркофаг відкривали 30 років тому, але його інтер'єр чи не задокументували зовсім, чи втратили записи.

Саркофаг подарував музею бізнесмен та єгиптолог Теодор Девіс, що спонсував розкопки у Долині царів. У його команді працював і Говард Картер - відомий першовідкривач гробниці фараона Тутанхамона.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі