Україна 1949 року очима польської делегації: ретро фото

Україна 1949 року очима польської делегації: ретро фото

Справжньою рідкістю є світлини з Волині та України періоду 1940-х років. Більшість з них можна віднайти в тогочасній пресі, або родинних фотоальбомах, проте це або світлини із шкільних років, або поодинокі кадри, які робились раз в рік. Дуже мало світлин часів Другої світової війни.

Сьогодні нам пощастило віднайти раніше невідомі в Україні фото, які були зроблені в 1948 та 1949 році на території різних регіонів нашої країни.

Автором світлин є невідомий польський фотограф, який завітав до України разом із польською делегацією. Учасники якої гостинно приймали в різних куточках країни, а ті в свою чергу ділились досвідом та переймали досвід українських селян та працівників виробництва.

Звичайно, коли ви глянете  на ці світлини, то відчуєте час тогочасної епохи. Фото все ж носять пропагандиський характер і показують життя лише з кращого боку… А ми  знаємо, що повоєнні роки були дуже непрості для українців. Проте навіть не дивлячись на це, світлини є цікавими для істориків та краєзнавців. На фото можемо побачити такі регіони як Волинь, Полтавщину, Харківщину, Одещину, Дніпровщину.

Є на одній світлині Волинь. Зокрема, на першому фото можемо побачити як у 1948 році зустрічали польську делегацію в селі Заболоття Ратнівського району Волинської області. Відбувалось це «дійство» на залізничній станції. До речі, її будівля збереглась досі. Проте, на щастя, на ній вже немає фото «вождів», як це бачимо на фото. Звичайно сучасний вокзал вже має також інший вигляд, бо в будівлі було замінено на пластикові вікна, а також дах було оновлено. Більше світлин з Волині не було, можливо вони з’являться на ресурсі пізніше.

Також серед добірки цікавими є зображення селян та робітників інших регіонів України.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі