Дивовижні лапландці на фото ХІХ століття

Джерело: Facebook-сторінка Олеся Саніна

Для більшості українців Лапландія асоціюється із новорічними святами та Санта Клаусом. Проте насправді Лапландія та її мешканці не менш цікаві.

Якщо проводити паралель, то такі фото викликають асоціацію із ретро світлинами мешканців джунглів Амазонки, чи навіть жителів Полісся, зокрема, його віддалених, від цивілізації сіл.

Оригінали та негативи цих виняткових фото 1880-х років сьогодні перебувають в колекції бібліотеки університету міста Берген у Норвегії.

Автором світлин є Софус Тромгольт. Його роботу сьогодні є надбанням ЮНЕСКО. І коли ви їх побачите, то впевнитесь в цьому. За освітою він був астрофізиком та фотографом-любителем. Головною метою приїзду до Лапландії були аж ніяк не її мешканці, а північне сяйво. Проте об’єктив фотографа побачив і зберіг назавжди обличчя мешканців самого північного регіону Норвегії.

Місцеві мешканці не менше здивувались появі невідомого. Для них він був справжнім диваком. Вони навіть дали йому прізвисько «Зірковий чоловік». Адже він постійно копошився біля свого апарата та хотів вловити кадр.

Саами, а саме так називають мешканців Лапландії займались з давніх-давен рибальством та мисливством. Ще до початку ХХ століття саами були кочівниками. Це ми можемо навіть побачити на фото Тромгольта.

На переломі XIX-ХХ ст. подружній вік у дівчат саамі наступав у 17-20 років, а юнаків - 21-25 років (що є характерним для північних народів). Думка дівчини у виборі партнера до уваги не бралась.

Джерело фото: Бібліотека Бергенського університету (Норвегія)

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі