Кам’янець-Подільський 140 років тому. Фото

Джерело: Т1

Місто Кам’янець-Подільський на Хмельниччині є одним із тих, які вважаються справжніми візитівками України. Його історію та чудовий замок знають далеко за межами України. Місто не потребує реклами, адже сама його назва викликає відповідні асоціації, а це замок, середньовіччя, фестивалі.

Замок є справжньою «родзинкою» Кам’янця-Подільського, і невідомо як би склалась сучасна історія міста, якби замок був зруйнований, як це можна побачити, до прикладу, в Кременці на Тернопільщині.

Тож пропонуємо здійснити мандрівку в часі. 

Маємо гарну знахідку ретросвітлин. Фото давні й датуються ХІХ століттям. Їх автором є знаний фотограф, художник Михайло Грейм (1828-1911). Оригінали світлин зараз знаходяться в колекції Польської Академії Знань, головна будівля якої знаходиться в місті Кракові (Польща).

Колекція фото має підпис, в якому йдеться, що фотограф Михайло Грейм дарує світлини Антропологічній комісії Польської Академії Знань. Треба зауважити, фотограф Грейм із 1852 року проживав у місті Кам’янці-Подільському, там він  мав свою фотодрукарню. Саме завдяки тому, що талановитий митець переїхав на Поділля, сьогодні ми маємо багато чудових світлин із міст та сіл Поділля та Бесарабії. Дуже полюбляв фотографувати Кам’янець-Подільський.

В сьогоднішній підбірці наші читачі можуть побачити якісні панорамні світлини 1876 року, на яких можна до деталей розгледіти архітектуру Кам’янця-Подільського. Замок, храми, вулиці, міст… все це вражає і виглядає як самодостатній архітектурний ансамбль. Коли дивишся на ці кадри, то хочеться помандрувати по старих вуличках, заглянути у найглибші закапелки дворів і побачити на власні очі, як тоді жили тогочасні міщани…

Джерело фото: http://pauart.pl/

Тетяна Яцечко-Блаженко


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі