177 років тому народився засновник марок Cadillac і Lincoln

Джерело: Gazeta.ua

17 лютого 1843-го народився Ліланд Генрі Мартін, американський інженер і підприємець, засновник марок Cadillac і Lincoln.

Власну компанію з виробництва автомобільних двигунів Ліланд організував у 37 років у Детройті. У 1903 hjws сконструював перший автомобіль Cadillac. Це була "модель A". Вона протрималася у виробництві 7 років.

Пізніше на базі реорганізованої компанії Генрі Форда інженер створив компанію Cadillac. Особливу увагу Ліланд приділив точності обробки деталей і їхній взаємозамінності. Таким чином зробили важливий крок до масового виробництва. До цього деталі підганяли індивідуально при складанні машин.

Його компанія продемонструвала новаторський рекламний трюк. Неподалік Лондона 3 автомобілі розібрали на деталі на очах у сотень глядачів. Їх знову зібрали, вибираючи деталі із загальної купи. Після зібрані автомобілі без єдиної поломки проїхали 800 км.

1917-го Ліланд залишив пост президента компанії Cadillac. Він заснував нову - Lincoln Motor. Пізніше вона перейшла до Генрі Форда. Крім цього, Ліланд вперше встановив на автомобілях електричний стартер і 8-циліндровий V-подібний двигун.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі