111 років тому брати Макдональд організували ресторан швидкого обслуговування

Джерело: Gazeta.ua

Каліфорнійські ресторатори брати Макдональд організували ресторан швидкого обслуговування 16 лютого 1909-го. Їхню ідею 1954 року підтримав Рей Крок, який створив всесвітню мережу ресторанів McDonald's.

У закусочній McDonald's в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно сформулювали принципи концепції "швидкого харчування". Спочатку продавали кілька видів гамбургерів, чипси та апельсиновий сік. Згодом в асортименті з'явилися картопля-фрі й кока-кола. Для привабливості встановили на даху підсвічені неоном золоті арки - букву М.

Брати скоротили до мінімуму меню, зберігши з 25 найменувань лише 11: гамбургер, чізбургер, три види напоїв, молоко, кава, картопляні чіпси, пиріжки, картопля-фрі і молочні коктейлі. І ввели самообслуговування. За рахунок різкого збільшення пропускної здатності ціну на гамбургери знизили з 30 до 15 центів. Через два роки прибуток виріс в два рази.

У 1954 році підприємець, продавець порохотягів Рей Крок придбав у братів Мак-Дональдів право виступати ексклюзивним агентом із франчайзингу. Крок викупив у Макдональдів франшизу за $15 тис. – $365 тис. на теперішні гроші. Щоб узяти кредит у банку, заклав власний будинок і страховий поліс. За 30 наступних років заробив близько $600 млн. У 1955 році він відкрив свій перший McDonald's в містечку Дес-Плейнз.

У 1961 році всі права на компанію були повністю викуплені Кроком. Він став мультимільйонером.

Зараз в світі понад 31 тис. ресторанів McDonald's, в яких працює 1,5 млн осіб.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі