В Іспанії дослідили печеру з зображеннями звірів, яким 13 тис. років

Археологи виявили нові наскельні малюнки, яким близько 13 тис. років, у печері Фонт Мейджор, Іспанія.

Дослідники оглянули печеру після сильної повені, що відбулась у Каталонії в жовтні 2019-го. Малюнки знайти не очікували, натрапили на них випадково. Про відкриття оголосили не зразу, бо хотіли спочатку убезпечити і вивчити ділянку, повідомляє The Ancient Origins.

Всього знайшли 100 прикладів наскельного абстрактного живопису. Серед них близько 40 зображень тварин: оленів, конів, волів, що населяли цю частину Європи. Демонструють лише частину із них. Археологи підкреслюють, що величезна кількість і якість малюнків означає, що вони важливе відкриття і мають неоціненне значення для історії.

Вважають, що колись печера була святинею або релігійним святилищем. Цілком імовірно, що тут проводили релігійні та інші церемонії. Твори мистецтва могли мати якесь магічне або духовне значення для людей кам'яного віку, які їх створили.

"Гравюри" робили на шарі м'якого піщаного намулу та навіть необережні дотики можуть їх зіпсувати. Археологи наголосили, що печера, імовірно, не буде доступною для публіки. Автономний уряд Каталонії оголосив її культурним надбанням і взяв під захист.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі