Чи є альтернатива Центральному ринку у Луцьку?

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Опоненти кандидата на мера Луцька закидають Олександру Товстенюку, що у його передвиборчій програмі нібито міститься пункт про ліквідацію Центрального ринку у Луцьку. Проте таке трактування інформації не відповідає дійсності. Йдеться про перенесення сучасного ринку на вигідних умовах як для підприємців, так і продавців, на територію з комфортабельним розміщенням і за умов створення сучасного, європейського ринку. Більше того, болюче питання буде обговорене із містянами - в програмі говориться про працевлаштування кожного працівника ринку та зменшення подальшої орендної плати за торгові місця.

Про це під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс», що відбувся 5 листопада, заявив голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюкпише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Відповідаючи на запитання ведучого щодо майбутнього Центрального ринку у Луцьку, Олександр Товстенюк повідомив, що у його передвиборчій програмі немає жодного слова про ліквідацію ринку.

«Немає у нашій програмі жодного слова про ліквідацію ринку. Перенесення – так. А це - різні речі. Звертаюся і до підприємців, і до продавців, які там працюють, – буде запропонований варіант нового, сучасного, європейського ринку, який відповідатиме усім санітарно-гігієнічним нормам, де працювати буде комфортно кожному. І підприємці матимуть першочергове право оренди. А на місці ринку буде вишукана міська ратуша. Тобто, спочатку - альтернатива, а потім вже - перенесення ринку», - запевнив Товстенюк.

З його слів, у місті є площі по 2,5 і 4 гектари, які перебувають у власності бізнесу, утім жодна діяльність там не здійснюється. Власне, там і можна було б розмістити новий ринок.

«Це буде цікавий інвестиційний проект. Але не може бути так, що кошти, які сплачують підприємці, осідають в кишенях облспоживспілки, а в бюджет міста нічого не потрапляє. З двох ринків Луцька у рік в міський бюджет могло б додатково надходити близько 40 мільйонів гривень. От, у мене запитують, де я буду брати кошти на розвиток міста?! Ось там, зокрема, і буду брати», - заявив кандидат на посаду мера Луцька Олександр Товстенюк.

Дивіться повну версію ефіру на телеканалі «Аверс» за участю Олександра Товстенюка.

Нагадаємо, питання перенесення Центрального ринку у Луцьку із Замкової площі неодноразово поставало ще з 2007 року. 
Вкотре його обговорили під час профільної комісії міськради у червні 2014 року. Але тоді частина обранців громади обійшлися лише «розумінням» ситуації.

Інші ж депутати міськради назвали ринок «більмом на оці» Старого міста.

Вочевидь, всі свідомі громадяни розуміють, що Центральний ринок у такому вигляді, як він зараз існує – надалі існувати не може.

Як врятувати історичну частину Луцька розповів і заслужений архітектор України Андрош Бідзіля: «На місці ринку, де він зараз розташований, на мою думку, повинно бути якесь містечко майстрів. Але коли мені вже протягом 20 років кожен наступний мер говорить, що це - робочі місця, я не погоджуюся. Такий ринок у центрі Луцька із торгівлею з автомобілів, торгівлею секонд-хендом на парковці я вважаю жахом для влади та міського управління архітектури».

До слова, сто років тому в місті була аналогічна проблема. На Парадному майдані (зараз це Театральний) був ринок, який вирішили перенести. Історія цієї епопеї розкриває багато паралелей із сьогоднішньою справою боротьби з «шанхаєм» Центрального ринку.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі