Обговорили кандидата на головного лісника Волині

Джерело: Волинські новини

Відбулося громадське обговорення кандидатури на посаду начальника обласного управління лісомисливського господарства Волинської облдержадміністрації.

Так, на цю посаду претендує лучанин Роман Ляхович, 1979 року народження, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Кандидат на посаду головного лісівника області у 1996-2001 роках навчався в ЛНТУ на технологічному факультеті за спеціальністю «автоматизація технологічних процесів».

У 2000-2003 роках – навчався у Шацькому лісовому технікумі на факультеті «лісове господарство», а у 2007-2010 роках здобував фах юриста у ВНУ імені Лесі Українки. Нині він навчається у Львові в Національному лісотехнічному університеті.

Професійний стаж у лісовій галузі розпочав здобувати з 2000 року на посаді інженера технолога ДП «Ківерці ЛГ», де працював до 2004 року, згодом його на рік перевели на посаду заступника директора з виробництва цього ж держпідприємства. Згодом ще рік – до 2006 року – працював у ДП «Ківерці ЛГ» начальником лісопромислового комплексу.

У 2006 році очолив філію «Діброва» ДП «Ківерці ЛГ», у 2007 році став головним інженером ДП «Ківерці ЛГ». Згодом, у січні 2008 року 10 місяців до листопада цього року працював на аналогічній посаді у ДП «Цумань ЛГ». Згодом, у 2010 році повернувся на цю ж посаду, де працював до 2011 року.

Так, Роман Ляхович вважає, що він зможе подолати корупцію в галузі, впровадивши прозорі конкурсні умови для лісозаготівельних і переробних робіт. Відкриті аукціони він пропонує робити електронними.

Крім того, одним з напрямків стратегії розвитку галузі він вбачає оновлення технічного парку лісгоспів і закупівлю нового обладнання. Аби держпідприємства мали достатньо сил і засобів для ефективного господарювання, для виготовлення готових виробів, а не залучали техніку в приватних підприємців.

Роман Ляхович пропонує перевести землі сільрад, які не використовуються (йдеться про самосіви) у Держлісфонд. Також один з напрямків діяльності – електронний облік деревини.

Що ж до бурштину, то претендент на посаду очільника ОУЛМГ вважає, що лісівники мають берегти ліс, посередництвом співпраці з правоохоронцями.

«Нам треба зберегти ліс. Так, бурштин заважає цьому питанню. Є нацгвардія, є лісова охорона. Лісова охорона має виявляти місця підготовки до видобутку бурштину і передавати в силові підрозділи. Я не можу сказати, що лісник вибіжить один і боротиметься з армією озброєних людей – ні. Виявляти – так, залучати громадськість. Лісники повинні фіксувати і не спускати це питання. Бо за тиждень бурштинокопачі нароблять збитків стільки, скільки за десятки років ніхто не зробив», - каже Роман Ляхович.

Нагадаємо, в Держлісагентстві оголошений відкритий конкурс на посаду очільника управління лісомисливського господарства. Нині ж обов’язки головного лісника виконує Олександр Кватирко.

Зауважимо, призначення Олександра Кватирка тимчасово виконувачем обов’язків начальника ОУЛМГ Волині викликало хвилю обурення. Активісти протестували під стінами Держлісагентства, згодом очільник Держлісагентства приїздив на Волинь. Він повідомив, що очільника управління лісомисливського господарства обиратиме конкурсна комісія на всеукраїнському конкурсі. А до того часу управлінням керуватиме Олександр Кватирко.

До слова, Громадська рада при ОДА висловила недовіру Олександру Кватирку і надіслала відповідні листи до Кабміну та Держлісагентства.

Натомість, на користь Олександра Кватирка також були надіслані листи з двома тисячами підписів працівників лісової галузі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі