У Луцьку сформували ДВК без заступників

  1. Новина відноситься до:

Луцька міська виборча комісія 7 листопада сформувала склад дільничних виборчих комісій у складі голови, секретаря та членів ДВК, не визначивши при цьому осіб, які будуть виконувати повноваження заступника голови у відповідних комісіях.

Луцька міська ТВК на засіданні 7 листопада прийняла Постанову № 73 «Про утворення  дільничних виборчих комісій для повторного голосування з виборів Луцького міського голови», відповідно до якої утворила дільничні виборчі комісії та затвердила загальний і керівний склад відповідних ДВК, повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Згідно з додатком № 1 постанови № 73, у керівному складі усіх утворених дільничних виборчих комісій визначено лише посади голови і секретаря. Посада заступника голови ДВК у визначеному керівному складі не передбачена.

Громадянська мережа ОПОРА взяла коментар з цього приводу у голови Луцької міської виборчої комісії Леоніда Будцева.

«Досконало процедура визначення керівного складу дільничних виборчих комісій для повторного голосування у законі не прописана. Там сказано лише, що подаються подання від обох кандидатів. Крім того, у законі є норма про те, що голова, заступник голови і секретар мають призначатися від різних суб’єктів подання. Тому ми не знали, як вийти із ситуації, щоб не порушити цю норму. Ми також звернулися за роз’ясненням до ЦВК, втім, відповіді ще не отримали. Тому ми визначили посади голови і секретаря, необхідні для проведення виборів. Якщо отримаємо від ЦВК роз’яснення з цього приводу, то пізніше, можливо, будуть визначені і заступники у пропорційній кількості від кожного кандидата», - пояснив Леонід Будцев. 

Відповідно до ч. 1, Ст. 23 Закону України «Про місцеві вибори» дільнична виборча комісія утворюється відповідною районною, міською (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення без районного поділу), районною у місті територіальною виборчою комісією у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує 50 осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох-чотирьох членів комісії.

Крім того, у ч. 6 постанови ЦВК № 524 ідеться про те, що кожний кандидат на посаду міського голови, включений до виборчого бюлетеня для повторного голосування, має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у складі дільничних виборчих комісій окремо малих, середніх, великих виборчих дільниць, утворених у межах єдиного одномандатного виборчого округу, – голів, заступників голів та секретарів дільничних виборчих комісій, яка залежить від кількості кандидатур поданих кандидатом на посаду міського голови, які включені до складу дільничних виборчих комісій.

Загалом у Луцьку сформовано 83 дільничні виборчі комісії, з них: 68 великих, 5 середніх та 10 малих. Посади у керівному складі у відповідних ДВК отримали по 83 представники від обох кандидатів, а саме: від Миколи Романюка (42 – голови ДВК, 41 – секретар ДВК) та Олександра Товстенюка (41 – голови ДВК, 42 – секретар ДВК).

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі