Луцьким освітянам не доплатили, бо наразі немає грошей, - Гребенюк

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Начальник міського управління освіти Олег Гребенюк повідомив, що доплата індексації працівникам сфери освіти міста таки не відбувалася через нестачу коштів.

Однак він виправдав це не політичними причинами і впливом політсил на адмінресурс, а економічними проблемами.

Нагадаємо, вихователі з дошкільних навчальних закладів міста скаржаться, що їх позбавили доплат. Також освітяни додали: їх залякують тим, що кошти не повернуть, якщо у день виборів вони не проголосують за «угодних».

«Нам зняли доплати, зокрема, індексацію. Мені особисто недоплатили 500 гривень. Це пояснили тим, що Романюк (Луцький міський голова Микола Романюк, - ред.) зібрав завідувачів дошкільних навчальних закладів і дав їм вказівку - забезпечити йому підтримку колективів освітян на виборах мера. Мовляв, якщо за нього не проголосують, то ніхто грошей не буде повертати. Казали, що гроші пішли на передвиборчу агітацію. Також кажуть, ніби до 13-ого числа мають дати кошти, бо ж вибори 15-ого, а що буде насправді – складно сказати», – розповідає жінка й просить не називати імені та місця, де працює, аби її не вигнали з роботи.

Натомість начальник управління освіти міста Олег Гребенюк називає заяви освітян «провокацією». І переконує, що жодних зборів з керівниками ДНЗ не проводили.

«Це провокація і абсолютна неправда: жодних коштів на проведення жодних кампаній не знімалося. Так, виникли певні труднощі. Але це труднощі не тільки міста Луцька чи Волинської області. Ця ситуація повторюється в багатьох регіонах», - виправдовується він.

Цю ситуацію він пояснює тим, що згідно з постановою Кабміну, підвищили мінімальну зарплату і, відповідно, посадові оклади. Це підвищення відбувалося з вересня, але постанова надійшла пізніше.

«Нарахування зарплат за вересень відбувалося за старими нормативами. І коли прийшла постанова Кабміну, проводився перерахунок мінімальної зарплати і посадових окладів. І та індексація, яка нараховувалася за старими об’ємами у вересні автоматично, згідно із законодавством, повинна була бути перерахована. Сюди кошти були додані. І тому при пізнішому нарахуванні частину цієї індексації зменшили, відповідно до збільшення посадового окладу. Так, нарахування було проведено. Ніхто не відміняв виплату індексації. Але надлишково нарахована індексація зменшувалася при наступних нарахуваннях», - зазначає він.

Крім того, пояснює Олег Гребенюк, згідно з постановою Уряду, індексація виплачується за наявності коштів. На даний момент, з’ясувалося, довелося шукати додаткові кошти, зокрема, звертатися до облдержадміністрації, бо наявних грошей не було. Відтак, з його слів, виплата індексації буде проведена на початку наступного тижня.

«І не з політичних мотивів», - поспішно додає очільник управління освіти.

До слова, фахівці держфінніспекції інформують, що з Києва надійшло роз’яснення з приводу виплати індексацій: індексація виплачується в межах фонду оплати праці. Тобто, якщо кошторис видатків установи достатній для виплати індексації, то вона виплачується. А якщо для її виплати недостатньо коштів - то вона не нараховується. В результаті - одні платять, інші не виплачують.

Зрештою, замість того, щоб внести зміни до закону чи до порядку нарахування індексацій, зі столиці надходять обіцянки нового порядку, або ж роз’яснення. Це дає привід здійснювати маніпуляції із фондом оплати праці, аби все було в межах закону. Приміром, в одній із держустанов індексація виплачується, оскільки належить до обов’язкових виплат, але натомість познімали усі надбавки, бо це стимулюючі виплати.

Тим часом до редакції продовжують надходити дзвінки стурбованих лучан щодо недоплати грошей освітянам і продовження адміністративного тиску на бюджетників напередодні другого туру виборів міського голови.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі