Порушення у день виборів не вплинуть на результати голосування, – ОПОРА

  1. Новина відноситься до:

Громадянська мережа ОПОРА підбила підсумки громадського спостереження на Волині й розповіла про типові порушення у день виборів.

У післядень голосування координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич розповіла про особливість проведення виборів до місцевих рад на Волині.

«Основні відхилення, які були зафіксовані спостерігачами Громадянської мережі ОПОРИ, стосувалися нестабільності і невизначеності законодавства щодо окремих виборчих процедур. Порушення  у день голосування мали несистемний характер і жодним чином не впливати на результати голосування», – повідомила Хомич.

Вона також додала, що члени виборчих комісій по-різному трактували законодавчі норми, зокрема, це стосувалося дотримання гендерних квот, також не було належного доступу до проміжних звітів фінансування передвиборчої агітації.

«Порушення, які фіксувала ОПОРА були не масштабними. Це агітація на виборчих дільницях та погане матеріально-технічне забезпечення. Адже бюлетені зберігалися не в приміщеннях виборчих дільниць, у день голосування їх транспортували на дільниці.

Щодо підкупу виборців, то такі повідомлення також надходили до активістів у Луцьку, Ковелі та Любомлі, але не були зафіксовані.  

Відтак, у Турійському районі кандидат від партії «Наш край» привозив виборців на дільницю. У Луцькому районі в день виборів не була знята агітація від політсили БПП «Солідарність». Також у обласному центрі Волині зафіксували розповсюдження листівок із «чорним піаром» проти УКРОПу, а в Ковелі – проти кандидата на посаду міського голови Ковеля теж від УКРОПу.

«Зафіксовано спроби винесення бюлетенів за межі дільниці в Ковелі. А у Луцьку жінка, яку затримали за спробою винесення бюлетеня, порвала його і не кинула у скриньку», – наголосила Хомич.

Також ОПОРА оприлюднила кількісну явку виборців – 57 відсотків волинян, яка є набагато більшою, ніж по усій Україні. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі