Христина Евфемія Радзивілл – абатиса, монахиня з Олики

Христина Евфемія Радзивілл – абатиса, монахиня з Олики Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Читачам Хронік Любарта за публікаціями вже добре відомий князівський рід Радзивіллів із Олики, але здебільшого ішлося про представників чоловічої статі. Сьогодні хочемо змінити цю несправедливість і розповісти про жінку із роду Радзивіллів, яка за життя була не менш знаменитою, ніж її родичі-чоловіки. Христина Евфемія Радзивілл усе своє життя присвятила вірі в Бога, була монахинею в Несвіжі, а з 1632 року — абатисою місцевого монастиря.

Життєпис Христини Радзивілл розпочався на Волині, в родинному маєтку в Олиці. Народилась Христина 12 липня 1598 року.

Її батьком був Станіслав Радзивілл (1559-1599), відомий як державний, військовий і політичний діяч Великого князівства Литовського. Великий маршалок литовський, а також перший олицький ординат. До речі, першу дерев'яну церкву на місці теперішнього колегіального костелу Святої Трійці в Олиці було збудовано у 1588 році за його сприяння.

 

Станіслав Радзивілл, картина ХІХ століття. Зображення з Вікіпедії

 

Матір’ю Христини була така собі Марина Мишка (1563-1600), донька волинського каштеляна Михайла Мишки. На жаль, зображення її не збереглось до нашого часу. Походила вона із містечка Радивилів (сучасна територія Рівненської області). Після смерті була поховану у парафіяльному костелі Олики.

Марина Мишка народила Станіславу чотирьох дітей: Миколу Христофора, (1589) Альбрехта Станіслава, Ельжбету (1588) та Христину (1598).

Коли Христині було лише рік, у 1599 році вона втратила батька, а через рік померла матір. У два роки дівчинка стала сиріткою.

Далі долею Христини опікується Миколай-Криштов Радзивілл (Сирітка), її дядько, князь, державний діяч Великого Князівства Литовського, Речі Посполитої, І-й ординат Несвіжу з 1586 року.

 

 Миколай-Криштов Радзивілл, зображення з Вікіпедії

 

В 1605 році він вирішує віддати Христину до монастиря сестер Бенедиктинок, і цим визначає назавжди долю дівчинки. Це був монастир Святої Евфемія в місті Несвіж (сучасна територія Мінської області, Білорусь). Спочатку дівчинка здобувала освіту в монастирській школі, там вона була старанною ученицею. У 1614 році, коли дівчинці виповнилось шістнадцять років, вона стала послушницею в монастирі, а в 1621 році – монахинею.

В 1630 році вона стає абатисою (настоятелькою монастиря). В цей час вона бере собі друге ім’я Евфемія.

Саме з її ініціативи було збудовано три нові монастирі в Мінську, Смоленську та Орші. Окрім розбудови монастирів, вона брала активну участь у світському житті, була впливовою діячкою в тогочасній Литві. Багато займалась благодійністю, допомагала нужденним і ніколи не забувала свою олицьку родину.

В 1655 році переїхала жити до Померанії. Христина Евфемія Радзивілл помела 1 травня 1657/1658 року в місті Гданськ (сучасна територія Польщі).

 

 Христина Евфемія Радзивілл, XVII століття. Зображення з Вікіпедії

 

Якщо ви хочете більше дізнатись про князівський рід Радзивілл на Волині, рекомендуємо вам відвідати Художній музей міста Луцька, що знаходиться на території Замку Любарта. Сам там ви зможете відчути справжній дух Олики, шляхетність та енергетику Радзивіллів.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі