Вінниччина до 1575 року входила до складу Волинської землі

Джерело: Волинські новини

Вінниччина до 1575 року входила до складу Волинської землі, а острів у центрі Вінниці вперше був заселений волинянами: про ці факти, а не про з’їзд Луцьких монархів варто було б перш за все розповісти президенту Петру Порошенку, коли той приїздив у Луцьк, – вважає історик, археолог Сергій Панишко.

Про це йшлося під час презентації просвітницького проекту «1429: З’їзд європейських монархів у Луцьку» 16 січня у приміщенні Центру туристичної інформації та послуг.

Доцент кафедри археології, давньої та середньовічної історії України СНУ імені Лесі Українки Сергій Панишко зауважив, що про з’їзд європейських монархів у Луцьку є багато писемних джерел, але потрібні також матеріальні джерела. Наразі масштабних підтверджень проведення з’їзду у Луцьку речовими джерелами не мають. Отже, він закликав пошукати ці джерела.

Своєю чергою, директор Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна зауважила, що на час з’їзду писемні джерела вже були масовими, наприклад, щодо політичної діяльності короля Ягайла є 2500 джерел. Отже, писемні джерела, без сумніву, мають провідну роль. Є свідчення про з’їзд монархів у переписці представників Тевтонського ордену.

Історик, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич розповів, що прямим доказом того, що на околицях Луцька гуляли чеські вельможі, є знахідка чорних археологів – гаманець з 60 празькими грошами кінця 14-го-початку 15-го століття.

Сергій Панишко відповів, що ніхто не ставить під сумнів факт проведення з’їзду. Інше питання – яким він був. Історик наголосив на важливості творення міфів, але, на його думку, потрібно творити не міф з’їзду, а міф історії Луцька, говорити і про інші події нашої історії. Водночас, варто, аби міф був якісним, він не повинен цілковито базуватися на вигадці, фантазії (як, наприклад, міф про Суренж, створений у Рівному, що завершився негативним іміджем міста), він повинен базуватися частково на реальних фактах. Сергій Панишко закликав громадськість та владу активізувати дослідження реальної історії.

«По-перше, для творення якісного міфу потрібен Гомер, а по-друге, потрібні результати досліджень Трої. Коли це збігатиметься, буде якісний міф. Інакше не буває», - пояснив історик.

У сучасному луцькому міфі, на його думку, багато перекрученого та переплутаного, наприклад, у середньовіччі існувало два Луцька – замок та місто. З’їзд монархів більше пов'язаний саме із замком, а не містом.

Сергій Панишко відзначив, що, якби проводив екскурсію Луцьком президенту Петру Порошенку, розповів би, що острів Кемпа у центрі Вінниці був вперше заселений вихідцями з Волині і досі в гербі Вінницької області є волинський герб. З цього, мовляв, треба було починати, щоб зацікавити президента: не з далекого для нього з’їзду, а з того, що до 1565 року Вінниччина входила до складу Волинської землі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі