Луцькрада звернеться до вищої влади щодо відсторонення Ковтуненка

  1. Новина відноситься до:

Депутати Луцької міської ради прийняли рішення звернутися до вищих органів влади щодо відсторонення скандального судді Антимайдану Віталія Ковтуненка.

Про це йшлося 29 липня під час сесії міської ради.

Депутат Луцькради Сергій Сівак нагадав, що це той самий суддя Луцького міськрайонного суду, який переслідував активістів луцького Євромайдану.

«Безпрецедентне рішення, яке давно не приймалося в стінах цієї ради. Бо судова гілка є незалежною гілкою влади. Цією заявою ми хочемо презентувати оцінку дій цього одіозного судді, який входить у список тих, хто переслідував активістів Майдану. Такі судді повинні бути позбавлені заняття судочинством», - повідомив Сівак.

Народний депутат Ігор Гузь заявив, що вважає Ковтуненка «подонком». А його колега нардеп Ігор Лапін зазначив, що суддя дискредитував себе і як суддя, і як людина.

Серкетар міської ради Сергій Григоренко приєднався до оцінки судді і заявив, що з моральної точки зору Ковтуненко не може більше працювати суддею.

Вирішили звернутися до Президента України, Голови Верховної Ради України, заступника Генерального прокурора України Давіда Сакваралідзе, міністра юстиції України, голови Вищої атестаційної комісії суддів щодо неправомірності перебування Ковтуненка В.В. на посаді судді Луцького міськрайонного суду.

Текст звернення

За більш як рік, що минув після подій на Майдані, українська влада невтомно і постійно заявляє, що одним із її першочергових намірів є проведення судової реформи.

Зміна судової системи - одна з вимог людей на Майдані, одна із головних умов Євроінтеграції, одне із основних очікувань суспільства від нової влади.

Слова «міліціонер», «прокурор» і «суддя» стали фактично синонімами хабарництва і корупції. І якщо події останніх днів, з приходом Давіда Сакварелідзе та Еки Згуладзе у відповідні структури, породжують надію та певний оптимізм щодо змін, то судова система у нинішньому її вигляді є нездатною до самоочищення та реформування. Яскравим підтвердженням цих слів є подальше перебування на посаді судді Луцького міськрайонного суду гр. Ковтуненка В. В.

Іменем України ухвалювались рішення про заборону брати участь у масових заходах окремим депутатам Луцької міської та Волинської обласної рад.

Зважаючи на численні звернення громадських організацій, народних депутатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів 10 лютого 2015 р. було відкрито дисциплінарне провадження щодо 6 (шести) суддів, які приймали рішення стосовно учасників масових акцій протестів в кінці 2013р. – початку 2014р., серед яких значиться і Ковтуненко В. В. Однак, із незрозумілих причин, які, можливо, пов’язані із родинними зв’язками судді у вищих судових інстанціях, зокрема, Смокович Михайло Іванович, рідний брат дружини В.В. Ковтуненка, який перебуває на посаді секретаря пленуму Вищого Адміністративного Суду України, 24 березня 2015р. ця комісія прийняла рішення відкласти притягнення до дисциплінарної відповідальності згаданого суддю Луцького міськрайонного суду.

Прийняття такого комісійного рішення фактично означає надання судді Ковтуненко В. В. індульгенції на подальші неправомірні дії, вселяє відчуття безкарності та неможливості переламати мафіозну судову систему. За період, що минув від березня 2015 р. Ковтуненко В.В. знову встиг відмітитись у кількох резонансних справах, зокрема у незаконній «анексії» приватного помешкання гр. Ольги Таран, що знаходиться в с. Липини, поблизу обласного центру.

Згадані факти - це лише вершина «айсбергу діянь» цього судді, які мали значний суспільний резонанс.

Зважаючи на необхідність очищення судової гілки влади від працівників, що своєю присутністю дискредитують намагання українського суспільства реформувати систему судочинства, просимо розглянути питання про відсторонення судді Ковтуненка В.В. а також інших згаданих суддів, від займаних посад у зв’язку із недовірою до їх діяльності у міської громади.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі