Ірину Дацюк не сприймають як скульптора, - Ярослав Матвіїв

Джерело: Громадське. Волинь
  1. Новина відноситься до:

Луцька заможна еліта не розуміє важливості мистецтва, бо у неї не та ієрархія цінностей, – переконаний заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Ярослав Матвіїв. 

Цим він і пояснює появу у місті нових, таких, що не відповідають професійному рівню, пам’ятників, розповів посадовець в ефірі передачі «Під градом змін» на «Громадському.Волинь».

«Вони вибирають менший шлях – думають: якщо замовлять в людини, яка вже зробила багато робіт, то виграють і матимуть дивіденди, скажімо, політичні, преференції перед виборами. У цьому випадку Ірина Дацюк серед творчої еліти – майже нульова. Тобто, її ніхто не сприймає як скульптора. По-перше, тому що вона освіти не має. А по-друге, вона завжди намагається заробити гроші… Але треба віддати їй належне – вона дуже активна. Своєю активністю і презентацією вміє завоювати собі симпатії», – зазначив Ярослав Матвіїв.

Втім, і влада, і бізнес повинні орієнтуватися на мистецтво, а не ремісництво, переконаний Ярослав Матвіїв.

«Сприйняття мистецтва – це Божий дар. Його не можна нав’язати владі і бізнесменам.  У Луцьку дуже слабка школа скульптури. Те, що каже Ірина Дацюк, що вона не зовсім причетна до поганого варіанту пам’ятника Кузьми, то вона лукавить. Бо такі роботи треба виносити на художню раду», - запевнив він.

Нагадаємо, один з останніх пам’ятників авторства Ірини Дацюк, присвячений відомому співаку Кузьмі, уже викликав хвилю критики й обурення як у творчих колах, так і серед громадян. Після цього в інтерв’ю одному з волинських ЗМІ пані Дацюк «відхрестилася» від свого витвору й переклала провину за невідповідність образу на львівських майстрів. Вона також повідомила, що вже працює над новим пам’ятником Кузьмі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі