Правоохоронців просять розібратися, куди зникли майже 2 млн грн «Луцькводоканалу»

  1. Новина відноситься до:

За які послуги «Луцькводоканал» заплатив ПП «Велідіт» та ТОВ «Аквагруп» 1,7 мільйона гривень, просять розібратися правоохоронців.

Відповідне звернення на своїй сторінці у мережі Facebook опоблікував депутат Луцької міської ради, головний юрисконсульт Фонду «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

Нагадаємо, що 8 жовтня Ігор Поліщук оприлюднив відкрите звернення до громадськості. У ньому йшлося про те, що комунальне підприємство «Луцькводоканал» (директор Корчук Іван Миколайович), згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2014 р. №30, отримало з державного бюджету понад 30 мільйонів гривень для відшкодування заборгованості з різниці в тарифах.

У цьому ж 2014 році році директор підприємства Іван Корчук підписав два договори доручення з двома київськими підприємствами: ПП «Велідіт» та ТОВ «Аквагруп». Ці підприємства мали надати послуги з пошуку та підписання договорів взаєморозрахунків щодо відшкодування заборгованості за спожиту електроенергію перед ПАТ «Волиньобленерго» на виконання постанови Кабміну № 30 від 29.01.2014. Цікаво, що статутні фонди цих підприємств лише три та тисячу гривень відповідно. А кінцевим власником ТОВ «Аквагруп» є особа з Луцька. Більше того, підприємство ТОВ «Аквагруп» узагалі створене лише у жовтні 2014 року.

Вартість послуг ПП «Велідіт», ТОВ «Аквагруп» становить надзвичайно багато, а саме – 10 відсотків від ціни договору.

ПП «Велідіт» отримало від КП «Луцьводоканал» у листопаді 2014 року понад 750 тисяч, а ТОВ «Аквагруп» у січні 2015 року - 950 тисяч гривень за те, що нібито допомогли водоканалу погасити заборгованість перед ПАТ «Волиньобленерго» в сумі 7,7 мільйона гривень.

За припущенням депутата, дії директора КП «Луцькводоканал» Івана Корчука нанесли збитки державному бюджету на суму 1,7 млн. грн., а кошти, ймовірно, привласнені. На думку обранця, відповідальність у цій ситуації є і на луцькому міському голові Миколі Романюку, адже саме він призначав директора підприємства і не міг не знати про угоди.

Вже за кілька днів із підприємства надійшло заперечення щодо змісту допису. На «Луцькводоканалі» підтвердили, що такі угоди із зазначеними компаніями дійсно були. Згідно з ними, ПП «Велідіт» та ТОВ «Аквагруп» мали право від імені водоканалу укладати угоди, представляли їхні інтереси. У компанії стверджують, що вони мали великий борг перед «Волиньобленерго», який виник внаслідок різниці у тарифах.  Більше того, підприємство протягом 2013-2014 років не могло знайти підприємства, яке б допомогло з організацією взаєморозрахунків з погашення заборгованості за електричну енергію. Тому, мовляв, і звернулися до компаній. Заборон на підписання таких угод немає.

У «Луцькводоканалі» стверджують, що оплата цих послуг здійснювалась за кошти підприємства, а не бюджету, а послуги, як стверджують на підприємстві, таки були надані, про що свідчать документи.

Однак, ця аргументація, на думку депутата Ігоря Поліщука, не дає усіх пояснень, за які послуги ПП «Велідіт» та ТОВ «Аквагруп» отримали 1,7 млн грн., адже у п. 4 вказаної Постанови КМУ від 29.01.2014 №30 чітко зазначені учасники розрахунків. А саме: територіальні органи Казначейства, обласні, міські фінансові управління, надавачі послуг, підприємства, що здійснюють передачу та постачання електричної енергії, державне підприємство «Енергоринок» та енергогенеруючі компанії.

«Де знаходяться учасники взаєморозрахунків, керівництво КП «Луцькводоканал» знало, оскільки надсилало до них листи. А якщо й не надсилало, то зв’язатися з переліченими учасниками дуже просто, оскільки уся інформація доступна в мережі інтернет. Так кого мали шукати ПП «Велідіт», ТОВ «Аквагруп» і за які послуги отримало 1,7 мільйона гривень - невідомо», - зазначає Ігор Поліщук.

Депутат вказав, що чекає пояснення ситуації і реакції правоохоронних органів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі