Букерівську премію здобула письменниця з Північної Ірландії

Букерівську премію з літератури здобула письменниця з Північної Ірландії Анна Бернс за роман "Молочник"

Письменниця випередила 170 претендентів і отримала грошову винагороду у 50 тис. фунтів. Навіть після оголошення шот-лісту, Бернс не була у списках фаворитів - перемогу пророкували чотирьом іншим письменницям.

Анні 56 років, і "Молочник" - її третій роман. Вперше букерівську премію здобула мисткиня з Північної Ірландії.

"Ніхто з нас ніколи не читав нічого подібного. Це історія жорстокості, сексуального посягання та протидії, яку пронизує саркастичний гумор", – зазначає голова журі премії, британський філософ і письменник Кваме Ентоні Аппіа.

Інші відгуки суддів не менш схвальні. Так, критики зазначили, що Анна "перевертає звичне мислення і форму у приголомшливий спосіб", а її роман - "про суспільство, яке налаштоване на самознищення, і в якому щоденний опір набуває підступних форм".

У романі письменниця частково ділиться власними дитячими спогадами про Белфаст часів Смути (збройного конфлікту між центральною владою британії і місцевими національними організаціями).

Читач переноситься у зловіще і примарно спокійне місто, де тиша порушується лише собачим гавкотом - так тварини реагують на наближення військових, пише Financial Times.

Головній героїні 18 років, і їй поки що вдається вести розмірене життя - вона багато читає і любить довгі пробіжки. Одного дня з дівчиною знайомиться Молочник - це набагато старший, одружений чоловік, який, при своєму ніку не доставляє молоко.

Він починає переслідувати дівчину, нарізає навколо героїні кола, коли та бігає. Хоча чоловік мало дивиться на дівчину і не намагається її торкнутися, навколо них починають циркулювати плітки. Містяни стверджують, що у них роман, а Молочник, вірогідно, ще й підозрюється у тероризмі. Чоловіка описано схематично, і він - радше дзеркало для хворобливого суспільства, якому неможливо нічого довести.

"Ця книжка видається романом-антиутопією, де кожна людина - лише нік або архетип, а жінки геть безсилі", - пишуть читачі у відгуках.

Оглядачка The Guardian Клер Кілрой називає твір "дивним і інтригуючим".

"Бернс зображає внутрішні сили: опір конформізму, релігії, патріархальності, життя у недовірі і постійному страху. Вона віддзеркалює "поліцію моралі", яка діє "в усій спільноті, усій нації", тягнеться через роки особистих і суспільних страждань, історії, приправлена бідою, страхом і гнівом", - пише оглядачка.

Додає, що у романі йдеться не лише про Ірландію 1970-х, але і про інші антигуманні режими - сталінізм, Талібан, середньовічне полювання на відьом. Окрім сюрреальності, усе інше у романі видається правдою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі