Знайти відмінності: як виглядав гіпсовий ескіз пам’ятника Кузьмі

Джерело: ZAXID.NET
  1. Новина відноситься до:

Перший в Україні пам’ятник «Кузьмі» у Луцьку, який викликав хвилю обурення серед шанувальників творчості Андрія Кузьменка, замінять на новий. Попереднє відкриття нового пам’ятника «Кузьмі» заплановане на 13 грудня. 

Про це ZAXID.NET повідомила скульптор Ірина Дацюк, яка є автором проекту.

За словами луцької скульпторки, пам’ятник, встановлений 1 жовтня на території луцького ТРЦ «Сіті-парк», на завершальному етапі спотворили робітники однієї з львівських майстерень. Окрім того, Дацюк стверджує, що цей пам'ятник був ескізним, пробним і тимчасовим варіантом.

«Найстрашніше, коли технічний працівник проходиться зверху по роботі автора. Знаєте, як у нас часто буває? Скульптор робить ескізи, проекти, ліпить скульптуру до найдрібніших деталей. Якщо ви звертали увагу, то в «Кузьми» одна половинка губи була вища, а друга нижча. Мама і дружина просили звернути увагу на цю характерну особливість. На моєму ескізі було саме так, – розповіла ZAXID.NET Ірина Дацюк. – Але робітникам здалося, що скульптор помилився і вони зробили по-своєму. У моєму проекті немає зморшок, «Кузьма» там серйозний і вдумливий. Але робітникам здалося, що треба зробити зморшки. Вони взяли фотографії, де він сміється. Коли людина сміється, то у неї з’являються зморшки. Вони зробили якісь заглибини під очима… Одним словом, деформували роботу».

Скульптор відмовилась назвати львівську компанію, яка виготовила бронзову скульптуру, але повідомила, що новий пам’ятник, за уже зміненим проектом, робитимуть у тій же майстерні.

«Те, яким би він мав бути, – вже неактуально. Пам’ятник зараз робиться новий. Той зіпсували. Я думаю, що 13 грудня, на Андрія, буде встановлений новий пам’ятник, згідно з проектом. Окрім того, там буде ще перероблятись вся базова основа – постамент у вигляді імпровізованої сцени та інше», - додала скульптор.

Як з’ясував ZAXID.NET, виготовленням бронзової скульптури «Кузьми» за проектом Ірини Дацюк займалась відома львівська скульптурна фабрика «Пікарт».

Директор «Пікарту» Андрій Чуба про претензії Ірини Дацюк дізнався від кореспондента ZAXID.NET. Він стверджує, що його працівники лише перетворили гіпсову скульптуру Ірини Дацюк у бронзову. Чуба також додав, що про новий пам'ятник йому наразі нічого невідомо. 

Коментувати закиди Ірини Дацюк у спотворенні пам’ятника директор «Пікарту» відмовився. Каже, що давно працює з нею і не розуміє, чому вона так повелася.

«Сподіваюся, що наступний пам'ятник буде кращий», - заявив Андрій Чуба. 

Директор «Пікарту», на прохання ZAXID.NET, надав фото гіпсової скульптури, виліпленої Іриною Дацюк – для порівняння.

А ось так виглядав пам'ятник після виготовлення:

Нагадаємо, що 1 жовтня у Луцьку урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник Андрієві Кузьменку, який у лютому 2015 року трагічно загинув у ДТП. Після відкриття соцмережі вибухнули обговоренням скульптури – більшості користувачів не сподобався бронзовий «Кузьма». 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі