«ЗНО з англійської ніхто не скасовував», - перший заступник Міністра освіти і науки

  1. Новина відноситься до:

Зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови відбудеться у тому ж форматі, що й минулого року. 

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник Міністра освіти та науки Ірина Совсун.

У 2016 році планували, що державну підсумкову атестацію у школах з іноземної мови зроблять обов'язковою і проведуть у форматі ЗНО. ДПА у школах перевіряє чотири мовні компетентності (writing, speaking, listening, reading). ЗНО перевіряє лише дві - reading, writing. І давно були питання щодо якості тестів з іноземних мов - були приклади, коли люди, які вчились за кордоном, здавали ЗНО на 180 балів. 

Тому, переконана Совсун, якість тестів треба піднімати.

«Робити нормальний повноцінний тест, який буде перевіряти усі мовні компетентості. Але його треба нормально напрацювати і обов'язково пілотувати. Власне, для покращення якості тесту у нас є домовленості з провідними міжнародними установами. Вони готові помагати покращити тест, запровадити елементи перевірки двох інших компетентостей. Але це не можна одразу запустити без пілотування. Тому пілотуватись це буде у рамках обов’язкової державної підсумкової атестації з іноземної мови. При цьому буде забезпечено незалжену перевірку тестів, як і при ЗНО. Але результати пілоту не можуть бути визначальними для вступу. Тому для вступу треба буде складати ЗНО у тому ж форматі, що і минулого року. От і все. При цьому результати ДПА нам покажуть реальну ситуацію з вивченням іноземної мови у різних школах - що і було головним завданням на 2016 рік», - йдеться у повідомленні.

Також Інна Совсун запевнила, що при цьому важливо працювати з вчителями, покращувати якість підручників і програм.

«Це все робиться, значною мірою - через співпрацю з ініціативою GoGlobal. Дуже багато профільних організацій, котрі займаються викладанням іноземної мови (у першу чергу - англійської), вже почали працювати з міністерством, щоб покращити якість програм і тестів. А це критично важливо - бо наше завдання ж не просто у тому, щоб перевірити, а в тмоу - щоб підняти рівень викладання іноземної мови, у першу чергу - у сільських школах», - написала вона.

Раніше повідомляли, що ЗНО з англійської мови скасують через те, що  що УЦОЯО не має можливості перевірити навички говоріння у випускників.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі