58 років тому встановили перший пам'ятник Шевченку в США

Джерело: Gazeta.ua

 

Президент США Дуайт Ейзенхауер підписав закон про встановлення у Вашингтоні пам'ятника Тарасу Шевченку 13 вересня 1960 року. Відкрили монумент через 4 роки.

Меморіал Тарасові Шевченку розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл. Він складається із бронзової статуї на гранітному постаменті. Поруч розміщена пам'ятна стела із рельєфом. Висота меморіалу становить 7 метрів, вага — 45 тонн, пише History_Ukraine.

СРСР був проти спорудження даного пам'ятника. Вимоги щодо неспорудження пам'ятника висловлювали як радянське посольство, так і представництво УРСР в ООН. У "Washington Post" було випущено ряд статей, які зображали Шевченка як ненависника католиків.

Попри всі спроби противників монументу, у квітні 1963 року мистецька комісія американської столиці затвердила запропонований проект пам'ятника та оформлення майдану в цілому. Відкриття відбулося 27 червня 1964 року. В ньому взяли участь 100 тис. осіб, делегації з Канади, Аргентини, Бразилії, Великої Британії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австралії. Були присутні представники уряду США та посли закордонних держав.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі