Як політичні партії дотримуються гендерного принципу

  1. Новина відноситься до:

Місцеві вибори 25 жовтня цього року – перші вибори в Україні, що проходять за існування гендерної квоти у виборчому законодавстві.

Відомо, що 14 липня цього року Верховна Рада прийняла Закон України «Про місцеві вибори». У статті 4 цього закону йдеться, що  «представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку». Тобто партії мають формувати списки до місцевих рад таким чином, щоб у них було як мінімум 30% жінок чи 30% чоловіків. Найчастіше йдеться саме про жінок, тому що чоловіків в українській політиці набагато більше. Проте цю норму постановою №362 від 23 вересня ЦВК вирішила зробити не обов’язковою. 

Комітет виборців України проаналізував, як політичні партії дотримуються гендерного принципу. У середньому, рівень представництва жінок в списках до міських рад Києва та міст-обласних центрів у всій Україні дорівнює 32,1%. Норма про квоту була дотримана у 310 списках з 430, тобто у переважній більшості. З 17 278 зареєстрованих кандидатів 5 545 є жінками.

В абсолютних цифрах найбільше жінок-кандидаток в 22 міські ради висунули «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Наш край» та Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Серед 394 кандидатів на посаду міського голови в Києві та містах-обласних центрах тільки 57 (або 14,7%) є жінками. Найбільш активно жінки-кандидатки беруть участь у виборах мера Одеси (33% кандидатів), Житомира (22%), Рівного та Миколаєва (по 18%), Полтави та Луцька (по 16%). На виборах мерів міст Тернопіль, Черкаси та Суми не зареєстровано жодної жінки-кандидатки.

Більша частина жінок-кандидаток є самовисуванками – 30 з 57, або 52,6%. Відсоток самовисуванок серед кандидаток вищий, ніж серед кандидатів чоловіків – 52,6% проти 40%.

Серед партій, найбільше кандидаток на посаду міського голови в Києві та містах-обласних центрах висунули партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Відродження» та «Сила людей» – по 3 кандидатки. 

По дві кандидатки висунули партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», Опозиційний блок та «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». По одній кандидатці висунули партії «Відродження», «Громадянська позиція», «Жінки України», «Наш край», «Опозиційний блок», «Патріот», «Спільна Дія», «Справедливість», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Громадський рух «Народний контроль» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Нагадаємо, 1 жовтня під час засідання Волинської обласної територіальної виборчої комісії були прийняті рішення про відмову в реєстрації чотирьом політичним партіям та одинадцятьом кандидатам від трьох політичних сил.

Представники «Нашого краю» та «Аграрної партії України» спільно подали позов до суду на територіальну виборчу комісію через те, що кандидатів від цих партій не зареєстрували на вибори. Суд зобов’язав обласну ТВК скасувати свої постанови про відмову в реєстрації партій та зареєструвати їх.

Своєю чергою, Волинська обласна територіальна виборча комісія подала апеляцію до Львівського апеляційного адміністративного суду на дві політсили через недотримання гендерної квоти – на партію «Наш край» та на Аграрну партію України, суд апеляцію не задовольнив.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі