Волинський бурштин охороняє дніпропетровська міліція

Джерело: Інформаційне агентство "Волинські новини"
  1. Новина відноситься до:

З-поміж кількох сотень затриманих осіб за незаконний видобуток бурштину, менше десяти осіб отримали повідомлення про підозру. Жоден із затриманих не зізнався в копанні бурштину, натомість пояснював свою присутність на «копанках», що «просто прийшов подивитися». Дехто ж каже, що прийшов до лісу за грибами з лопатами та 2 тисячами доларів у кишені.

Про це стало відомо під час брифінгу начальника обласного УМВС Петра Шпиги сьогодні, 6 жовтня.

Нагадаємо, на Маневиччині активізувалися бурштинокопачі, здебільшого, приїжджали копати бурштин мешканці інших областей. Конфлікт у лісах мав декілька загострень: першого разу тут побувало близько тисячі копачів, а вже за тиждень їх кількість сягнула двох тисяч.

На місці видобутку бурштину правоохоронці затримали декількасот осіб. Начальник МВС Петро Шпига свого часу навіть повідомляв, що він звернуся за допомогою до Міністра внутрішніх справ, оскільки сил і засобів місцевих правоохоронців не вистачає для боротьби з бурштиношукачами.

Нині ж, стверджує очільник обласної міліції, ситуація на Маневиччині повністю контрольована правоохоронцями і представниками громадських організацій. Нині, переконує Петро Шпига, усі спроби незаконного видобутку бурштину припинені. Для охорони бурштиноносного району прибули правоохоронці з інших областей.

«Щодня правоохоронці виявляють факти перевезення, скупки бурштину. Ми задіяли достатню кількість правоохоронців. У цьому нам допомагає Кіровоград, Чернівці, Дніпропетровськ», - поінформував начальник УМВС області.

З його слів, усі особи, яких затримали на місці видобутку бурштину, були доставлені в райоргани, відносно них проведені слідчі дії, встановлені особи. Нині діям цих осіб дається правова оцінка і встановлюється їх причетність до видобутку бурштину. Наразі уже трьом особам оголошено про підозру, сьогодні до органів УМВС запросили ще двох осіб, яким мають оголосити про підозру.

Як зазначають правоохоронці, ще жоден із затриманих не зізнався, що прийшов до лісу копати бурштин. Найпопулярніша відповідь: «я прийшов подивитися». Відтак, аби довести причетність затриманих до копання бурштину, міліціонери переглядають всі відеодокази, на яких зафіксовано, що ці особи направду копають бурштин.

Є з-поміж затриманих і такі, яких міліціонери упіймали з лопатами і 2 тисячами доларів у кишені, а вони переконували, що пішли до лісу за грибами.

До слова, під час одного із затримань, був вилучений телефон із номером начальника карного розшуку райвідділу міліції Рівненщини. Зі слів Петра Шпиги, про цей факт уже повідомили в Київ і з цього приводу триває службова перевірка, чи дійсно згаданий правоохоронець має стосунок до незаконного видобутку бурштину.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі