Луцька художниця представила «Характер швидкості» в Галереї мистецтв

Джерело: Інформаційне агентство Волинські Новини

19 червня в Нижній залі Галереї мистецтв відкрилася виставка молодої лучанки Юлії Семич «Характер швидкості». Це перша персональна виставка цьогорічної випускниці Луцького державного технічного університету, яка обрала собі спеціальність графічного дизайнера.

Авторка представила серію зображень автомобілів відомих брендів у жанрі фотореалізму. Фотореалізм (назву дав художник Луї Мейзель в 1968 році) – це напрямок у живопису, який виник в кінці 1960 – на початку 1970-х років в США, згодом поширився і на комп’ютерну графіку. Художник-фотореаліст в кінцевому результаті прагне до того, аби створене ним зображення не можна було відрізнити від фотографії.

Головною вимогою фотореалізму є те, аби зміни і рух були заморожені в часі і скрупульозно передані художником.

Для 21-річної художниці-початківця фотореалізм став цікавою вправою по напрацювання техніки живопису. Вона розповіла: «Вперше я побачила малюнок автомобіля, коли шукала визначення фотореалізму в інтернеті. Живопис американської художниці Келлі Шеріл був настільки реалістичний, що спочатку я відмовлялась вірити, що це не фотографія цифрової якості. Я була вражена, тому того ж дня купила полотно і вирішила повторити. Спробувала передати форму, характер, колір та бліки через свій малюнок. Перша картина була доволі вдалою. На моїй сторінці в Instagram вона зацікавила не лише моїх фоловерів, а й інших людей з України і з-за кордону. Після цього я продовжила малювати, і вийшла цілісна серія».

Художниця випробовувала різні матеріали і техніки: є кілька зображень олійними фарбами на полотні, а також яскраві рисунки на тонованому папері, виконані пастелями, олівцями і маркерами. Особливістю усіх її робіт є майстерна передача гладкої поверхні корпусу авто, його хромованих деталей з відблисками при певному освітленні. Юлію захоплюють такі завдання-виклики: у своїх попередніх роботах вона вправлялася у зображенні поверхні води.

Чому ж саме автомобілі? «Відповідь очевидна. Кожне авто розроблене певним дизайнером, має свою форму, стиль, колір, розмір, в нього вкладено душу і багато зусиль. Малювання автомобіля нагадує роботу над портретом своєю індивідуальністю. Моє завдання як митця – відтворити форму до найдрібніших деталей. Я отримую нереальне задоволення від передачі відблисків та рефлексів навколишнього середовища», – розповіла авторка виставки.

Картини виконані художницею статично, але за блискучою і гладкою поверхнею авто відчувається потужність тисяч кінських сил. Найбільше надихають молоду художницю футуристичні моделі відомих брендів, суперкари й раритетні авто. Під час роботи над картинами Юлія вивчила головні бренди сучасного автомобілебудування, а на жартівливе питання про майбутній вибір моделі власного реального автомобіля відповіла, що це буде чорний Мерседес.

Молода дівчина активно малює з 16-річного віку. Її роботами – а це портрети й пейзажі – жваво цікавляться замовники з України і з-за кордону. У творчому резюме Юлії – участь в численних аматорських і благодійних проектах. Вже на презентації художниця задумалася про наступний крок у своїх мистецьких пошуках. Тепер, з дипломом графічного дизайнера талановита мисткиня продумує свою найближчу перспективу –

а це буде праця, пошуки своїх тем і джерел натхнення. Побажаймо їй успіху! Переглянути картини модних автомобілів від Юлії Семич можна у Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Виставка триватиме ще протягом 3 тижнів, а вхід до галереї завжди вільний.

Про подію – на сайті Галереї мистецтв.

Фото події – Віктора Чухрая

Маша Пилипчук


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі